Kinderen - En Verder

Amsterdam

De zoon van Tsaar Saltan wordt samen met zijn moeder verbannen uit het rijk van zijn vader. Na een woeste tocht op zee in een ton spoelen ze aan op een onbewoond eiland. Hoe het verder afloopt in dit spannende Russische sprookje, lang geleden door Poesjkin geschreven, is zondagmiddag 2 augustus 15u te zien in de pas geopende Hermitage. Winston Scholsberg vertelt het sprookje en de muzikanten van Club Ghazal begeleiden hem met Russische muziek.

Entree: tot 16 jaar gratis, volwassenen € 15, familievoorstelling gratis voor alle expositiebezoekers. Inl www.hermitage.nl/nl/activiteiten

Zeist

Pietje Bell en de Zwarte Hand gaat over de verjaardag van Pietje. Die moet gevierd worden! Daarom organiseert Pietje Bell het grootste buurtcircus ooit. Maar tijdens het afschieten van een kanonskogel breekt er brand uit en Pietje Bell en zijn vriendje Wimpie van Dorp slaan op de vlucht. Dat is het begin van een spannend avontuur. Naast Pietje Bell en zijn vriendje Wimpie komt de vader van Pietje langs, tante Cato, de boeven Teun en de Graaf, de akelige drogist Geelman, een commissaris en meester Ster, de lievelingsmeester van Pietje. De minimusical van Theater Van Santen is woensdagmiddag 5 augustus vanaf 14u30 in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist. De toegang is gratis. Bij twijfel over het weer: infolijn 030-6910 465. Inl www.slottuintheater.nl.

Amsterdam

Op de buitenplaats Wester-Amstel worden op drie zaterdagen in de zomervakantie schildermiddagen onder vakkundige leiding voor kinderen van 6 tot 12 gegeven. Als sluitstuk is er 16 augustus een expositie van al het gemaakte werk. Op 1, 8 en 15 augustus van 12-16u. Een middag zomerschilderen kost € 7,50 per kind. Res 020-4968281 of 06 24873667.

Harderbos

Wie niet bang is voor kriebelbeestjes kan op 5 augustus met een boswachter van Natuurmonumenten op kriebelbeestjessafari. Vanaf 14u kunnen kinderen die dag in het Harderbos op zoek naar spinnen, pissebedden en oorwormen. Het duurt ongeveer twee uur en de boswachter vertrekt vanaf de parkeerplaats aan de Karekietweg. Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/agenda of bij ANWB/VVV in Harderwijk 0341-426666. Leden betalen € 3, niet-leden € 5. Trek laarzen en oude kleren aan en neem een verrekijker mee. Ook een spiegeltje en/of loepje is handig.

Oostkapelle

Het gaat niet goed met de bijen. Overal in de wereld vliegen bijenvolken uit en komen niet meer terug. Komt het door de varroamijt, een parasiet uit Azië of heeft het met het klimaat te maken? Gelukkig heeft museum Terra Maris in Zeeland nog een goed gevulde bijenkast. Op zaterdag 1 augustus om 12u kunnen kinderen daar met de imker mee. Verkleed als echte imker gaan ze op zoek naar bijen in de landschapstuin achter het museum. Daar leren ze alles over het gedrag, de nestbouw en het bloembezoek. Kinderen krijgen van de imker een kap op en grote handschoenen aan. Trek ook kleren aan met lange mouwen en een lange broek met sokken. Deelname €4. Res 0118-582620. En zondag 2 augustus van 10u30-12u30 is er bij Terra Maris een natuurspreekuur ‘Schelpen en strandvondsten’. Elke vrijdag kan er tussen 11 en 11u30 kan een kijkje genomen worden achter de schermen van het zee-aquarium en elke maandag in augustus van 10u30-12u is er voor kinderen vanaf 6 jaar de (W)onderwaterwereld. Onder leiding van een museummedewerker trekken ze met schepnetjes, een loep en zoekkaarten de tuin in. Duinvlietweg 6. Inl 0118-588088 en www.terramaris.nl en