Kies in welke strijd je energie gaat steken

Een van de belangrijkste tips om gelukkig te worden die ik ooit heb gehoord is: choose your battles. Kies zorgvuldig in welke strijd je energie gaat steken.

Is iemand vaak vervelend tegen je? Moet je ergens te lang wachten? Boos worden heeft vaak niet zoveel zin. Vaak geldt: hoe meer energie je besteedt aan je woede op iemand, of op een instantie, hoe meer last je er zelf ook van hebt. Want datgene waar je je aan ergert, blijft dan langer bij je.

Daar is laatst nog onderzoek naar gedaan, door onder meer Timothy Wilson (die het mooie boek Strangers to Ourselves heeft geschreven, waarin hij uitlegt waarom introspectie nergens toe leidt) en Daniel Gilbert (auteur van het ook al mooie boek Stumbling Upon Happiness, over hoe slecht mensen zijn in het voorspellen van hun eigen gevoelens). Mensen die wraak nemen op iemand, blijken langer over hun rivaal te blijven piekeren dan mensen die geen wraak nemen. Dat catharsis – je ‘agressie eruit slaan’ – niet werkt, wisten psychologen al veel langer. Daarmee voed je je eigen woede.

Het is in feite net als wanneer je wilt gaan procederen: de kans is vaak groter dat je verliest dan dat je wint, en dan ben je veel geld kwijt en nog veel verder van huis.

Ook zo’n zen-tip: gelijk hebben betekent nog niet dat je ook gelijk krijgt. Dus neem af en toe een stap naar achter en lach erom. Denk desnoods: iemand die zo leeft, krijgt vast jong een hartaanval. Vergeet het dan. En koop een iPod voor het wachten.

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next

    • Ellen de Bruin