Kattenklavieren en waterboarding

Een interessant geval is de blog psychiatryandhistory.blogspot.com. De naam zegt het al. Hier doet zich voor wat je bij veel blogs ziet. Je vraagt je af: gaat deze blogger het redden? Zijn blogroll is leeg, op links naar drie eigen bijblogs na. We leren de maker niet kennen. Het zou kunnen dat hij Ed heet, gezien bijblog ‘Walking with Ed’. Ed fotografeert graag dieren, meer komen we niet te weten. Maar zonder blogvrienden red je het niet en vrijwel elke bijdrage telt nul comments. Wordt hij wel opgemerkt? We vrezen van niet. Jammer. ‘Psychiatry and history’ is een fascinerend onderwerp, waar ‘Ed’ bovendien zeer boeiende dingen over brengt. Zo was ik blij met wat hij over Johann Christian Reil (1759-1813) meldt, de man die in 1808 als eerste het woord ‘psychiatrie’ gebruikte. Van Reil is de beschrijving van het Katzenklavier, de kattenpiano. ‘Nadat het instrument met passende dieren is gestemd worden ze met gestrekte staart in een rij gearrangeerd. Vervolgens wordt een toetsenbord, uitgerust met scherpe spijkers, over de dieren heen geplaatst. De getroffen dieren produceren het geluid. Een fuga gespeeld op dit instrument zal nog de vrouw van Lot van zoutpilaar tot warm voelend mens terugbrengen, in het bijzonder wanneer de patiënt zo wordt neergezet dat hij de gelaatsuitdrukking van deze dieren niet kan missen.’

Leve de geschiedenis van de zielzorg. Ed las een boek van de Italiaanse godfather van de anatomische pathologie Giovanni Battista Morgagni (1682-1771) en diepte daaruit het geval van de doorgedraaide smid op, die men meende te genezen door meikaas en viooltjesolie op het geschoren hoofd te leggen. Zoiets houdt zuivelhaters als ik enige tijd bezig. Het zal toch niet zo zijn dat we ons geestelijk evenwicht alleen met melkproducten kunnen behouden?

Een actuele post op ‘Psychiatry and history’ behandelt de sinds Irak beruchte martelmethode waterboarding. Not exactly moral. Wie bedacht dat eigenlijk? Onze eigen dokter Van Helmont (1580-1644) genas er een bijna verdronken gek mee. Ook Herman Boerhaave (1668-1738) noemt waterboarding als probaat laatste middel in hopeloze gevallen.

Wat voor geval is de blog ‘Psychiatry and history’? Kunnen we de psychhistblog van de patiënt Ed redden? Kattengejammer, melk, vleesdemonstratie of waterboarding lijkt niet geboden. Ik zou zeggen: schrijf comments. Wees een vriend, red Ed!

Volgende week: Homerus

Bezoek de genoemde blogs via nrcboeken.nl

    • Atte Jongstra