Israël: geweld in Gaza in proportie

Het Israëlische leger onderzoekt op dit moment circa honderd klachten tegen militairen die betrokken waren bij de oorlog in de Gazastrook, een half jaar geleden. In dertien gevallen zijn strafrechtelijke onderzoeken geopend wegens mogelijk wangedrag.

Dat staat in een rapport dat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren over de oorlog heeft gepubliceerd. Volgens het rapport was het Israëlische oorlogsgeweld „proportioneel” en is er onderscheid gemaakt tussen burgers en strijders.

Er zijn alleen incidenteel overtredingen van het oorlogsrecht geconstateerd. De oorlog, die Israël naar eigen zeggen begon om een einde te maken aan raketbeschietingen door Hamas, kostte volgens de Verenigde Naties aan zeker 1.300 Palestijnen het leven, meest burgers. Volgens Israël zijn er 1.166 Palestijnen gedood, Palestijnse bronnen spreken van ruim 1.400. Dertien Israëliërs kwamen om, in meerderheid militairen.

Het rapport geeft toe dat Israël wittefosforgranaten afschoot in de Gazastrook, maar stelt dat het internationaal oorlogsrecht niet is geschonden. Volgens de VN zijn circa 50.000 huizen verwoest of zwaar beschadigd. Israël zegt dat alleen vernietigd werd als dat strikt noodzakelijk was. Vaak ontploften in huizen volgens het rapport explosieven van Hamas.

Zonder het expliciet te noemen, lijkt het rapport mede een reactie op een onderzoek van militairencollectief Breaking the Silence. Dat publiceerde enkele weken geleden circa dertig geanonimiseerde getuigenissen van militairen, die verslag doen van misstanden in de oorlog. Zo werd er volgens militairen geen onderscheid gemaakt tussen burgers en strijders, werd er met fosfor geschoten op huizen en werden Palestijnen als menselijk schild gebruikt.

Het rapport loopt bovendien vooruit op een onderzoek van de VN naar oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog. Israël weigert formeel medewerking, omdat het team van onderzoeksrechter Goldstone bevooroordeeld zou zijn. De resultaten van dat onderzoek worden binnenkort verwacht.

Het volledige rapport is te lezen via nrc.nl/buitenland