Iraanse politie slaat herdenking Neda hard uiteen

Iraanse politie slaat herdenking Neda hard uiteen Teheran. De Iraanse politie heeft gisteren een bijeenkomst van honderden betogers in Teheran uiteen geslagen met knuppels en traangas. De demonstranten waren samengekomen op de begraafplaats van Neda, de Iraanse studente die veertig dagen geleden werd vermoord en is uitgegroeid tot een symbool van verzet tegen de omstreden verkiezingsuitslag in Iran. De bijeenkomst was bedoeld om de slachtoffers van het verkiezingsgeweld te herdenken. Oppositieleider Mousavi zou ook naar de bijeenkomst komen, maar werd bij aankomst door de politie gedwongen terug te keren. Nadat de menigte was verdreven, verspreidden de demonstranten zich naar andere delen van Teheran. Op verschillende plekken leidde dat tot gevechten met de politie. Foto AP This photo, taken by an individual not employed by the Associated Press and obtained by the Associated Press outside Iran shows protestors chanting slogans at an opposition rally at the Behesht-e-Zahra cemetery, just outside Tehran, Iran, Thursday, July 30, 2009. Iranian police fired tear gas and beat anti-government protesters with batons to disperse thousands at a graveside memorial Thursday for victims of post-election violence, witnesses and state television said. (AP Photo) EDITORS NOTE AS A RESULT OF AN OFFICIAL IRANIAN GOVERNMENT BAN ON FOREIGN MEDIA COVERING SOME EVENTS IN IRAN, THE AP WAS PREVENTED FROM INDEPENDENT ACCESS TO THIS EVENT AP