Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Eigenaar VOC-schip overweegt herbouw

Den Helder. De eigenaar van de door brand verwoeste replica van het VOC-schip Prins Willem, het recreatieconcern Libéma, wil in overleg met de verzekeraar nagaan of het vaartuig kan worden herbouwd. De Prins Willem, die sinds 2003 lag afgemeerd in Museumhaven Willemsoord, werd in de nacht van woensdag op donderdag getroffen door een felle brand. De schade loopt in de miljoenen. De politie vermoedt dat de brand is ontstaan door kortsluiting in de kombuis. Libéma denkt aan kortsluiting in de ontvangstruimte. De replica werd in 1984 en 1985 gebouwd in het Friese Makkum. Jarenlang lag het schip in het Nagasaki Holland Village in Japan. In 2003 meerde het af in Den Helder.