Diversen - En Verder

Deventer

Zes kilometer boekenmarkt met bijna 900 kramen langs de IJsselkade; zondag 2 augustus is de 21ste editie van de Deventer Boekenmarkt. Met o.a. de plaatjesalbums van Verkade, Hille, Tovervisje, Flipje Tiel en Jac. P. Thijsse, oude schoolplaten, maar ook kinderboeken, poëzie, literatuur, strips, kunst, topografie etc. En er is een uitgebreid programma met muziek, kunst, exposities en culturele activiteiten. Van 9u30-17u30. Inl www.vvvdeventer.nl

Ossenzijl

Bij het vallen van de avond kunnen bezoekers met een speciaal gebouwde platbodemrondvaartboot Natuurgebied De Weerribben in. Onderweg vertelt de boswachter over het geheimzinnige geluid van de roerdomp en het kleinste waterhoen terwijl de boot door vaarten en smalle sloten met waterlelies, munt, haagwinde, grote ratelaar en krabbescheer vaart. In augustus op iedere dinsdag- en donderdagavond vanaf 20u in het Natuuractiviteitencentrum, Hoogeweg 27. Duur van de vaartocht is twee uur. Bij mooi weer wordt er in een open boot gevaren. Aanmelden kan tot 16u op de dag van vertrek bij de Weerribben, 0561-4772 72 of 06-53784651. Kosten kinderen t/m 4 jaar: €4,50, vanaf 5 jaar € 8.

Haarlem

Voor ‘Haarlem Culinair’ openen de ‘betere’ restaurants hun deuren. Op de Botermarkt is op 8 en 9 augustus een bierfestival en op de Oude Groenmarkt een ‘Slowfoodmarkt’, waar producenten van duurzame- en streekproducten hun waar presenteren. Van 6 t/m 9 aug. Inl www.haarlemculinair.nl.

Den Helder

Landschap Noord-Holland en de Waddenvereniging houden zondag 2 augustus van 10u-16u een open dag op het Balgzand om te laten zien waarom de Wadden zo bijzonder zijn. Bij laag water neemt een gids bezoekers ’s ochtends mee het wad op. In de slikkige klei leven garnaaltjes, zeepieren en zeeduizendpoten, wat het rijke vogelleven op het Balgzand verklaart. Vanaf 14u komt de vloed op; dan is het een gunstige tijd om met behulp van telescopen lepelaars, grote zwermen tureluurs, wulpen en rosse grutto’s te zien. Oostoeverweg 80. Inl 0223-615460

Drachten

Zondagmiddag 2 augustus gaan de zondagmiddagen met tuinconcerten in het Karmelklooster weer van start. Tussen 13 en 17u worden rondleidingen in de tuin gegeven en elk half uur speelt ensemble Poco à Poco muziek uit de hele wereld: Ierland, Afrika, Scandinavië, de Balkan, Frankrijk en Mexico. T/m 13 sept, entree: € 6, incl bezichtiging klooster en slottuinen, rondleiding, tuinconcerten, expositie, koffie en thee. Burgemeester Wuiteweg 162. Inl www.karmelklooster.nl en 0512-512103.

Den Haag

In het Gemeentemuseum zijn deze zomer twee exposities De Schone Slaapster en Nieuw Licht. De Haagse school onthuld, en op de Zomerse Zondagen op 2 en 16 augustus organiseert het museum familiedagen met workshops voor volwassenen en kinderen. Dromerige vrouwen in mooie gewaden schilderden de pre-rafaëlieten Rossetti, Burne-Jones en Frederic Leighton en op 16 augustus is er na een rondleiding een workshop modeltekenen voor volwassenen. De landschappen, zeegezichten en wolkenluchten van de Haagse School staan centraal in een andere workshop. Op 2 augustus wordt eerst de expositie bekeken om daarna zelf aan de slag te gaan met potlood en aquarelverf onder leiding van een beeldend kunstenaar. Workshops van 11-13u. Kosten: resp € 12,50 en € 9,50 (excl entree). Res 070-3381120 of educatie@gemeentemuseum.nl. In het Grand Café zijn ook picknickmanden. Inl www.gemeentemuseum.nl.