Cielo Filho wint 100 vrij, Kromowidjojo in finale

De Braziliaan Cesar Cielo Filho heeft gisteravond bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Rome de wereldtitel op de 100 meter vrije slag veroverd. Met een wereldrecord (46,91) werd hij de eerste zwemmer die het koningsnummer binnen 47 seconden aflegde.

Het oude record (47,05) stond sinds de Olympische Spelen van Peking op naam van de Australiër Eamon Sullivan, die de WK moest laten schieten wegens een virus. In Peking won de 22-jarige Cielo Filho een jaar geleden al verrassend goud op de 50 meter vrije slag. Op de 100 vrij behaalde hij destijds brons.

De Fransman Alain Bernard, regerend olympisch kampioen, werd gisteravond tweede (47,12), diens landgenoot Fred Bousquet (47,25) eindigde op de derde plaats.

Ranomi Kromowidjojo drong gisteravond als vijfde door tot de finale van de 100 vrij bij de vrouwen. Daarmee brak de pas achttienjarige Groningse ook door als individueel zwemster. Sinds twee jaar heeft ze al een vaste plek in de Nederlandse estafetteploeg (4x100 vrij) die alle grote titels op dit moment in handen heeft.

Kromowidjojo, die al de hele week in grootse vorm verkeert, verbeterde gisteren in twee races haar persoonlijk record met in totaal 0,7 seconde, tot 53,31. Daarmee is ze slechts een fractie verwijderd van het Nederlands record van Marleen Veldhuis (53,17), die zich eerder in de week na een teleurstellende start van het toernooi had afgemeld voor dit nummer. „Ik denk dat ik in de finale nog harder kan”, zei Kromowidjojo.

De snelste zwemster in de halve finale was de Australische Libby Trickett (52,84), net voor de Duitse wereldrecordhoudster Britta Steffen (52,87). De finale is vanavond.

Kromowidjojo’s coach, Jacco Verhaeren, durfde zijn pupil gisteren te vergelijken met Pieter van denHoogenband. „Haar bravoure is te vergelijken met dat van Pieter. Ook het talent. Ze is ook op jonge leeftijd al heel erg goed. Ze is een koele kikker, en zelfbewust. Ze heeft alle bagage om een topper te worden.”

    • Rob Schoof