Centrica zet Oxxio in verkoop

De Nederlandse stroom- en gasleverancier Oxxio is te koop gezet door het Britse moederbedrijf Centrica. De verkoop heeft volgens een woordvoerder van het Britse bedrijf te maken met de trage voortgang van de liberalisering op de Europese energiemarkt.

Oxxio is in Nederland actief sinds de energiemarkt opengesteld werd voor nieuwkomers.

Centrica probeert al jaren zijn positie uit te breiden in landen als Spanje en Duitsland. Maar daar worden zittende bedrijven nog steeds voorgetrokken, zo liet topman Sam Laidlaw van Centrica gisteren weten tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Hij kondigde aan dat het bedrijf, behalve Oxxio, ook zijn Spaanse activiteiten gaat verkopen.

Begin dit jaar verkocht Centrica al zijn belangrijkste activiteit op het Europese vasteland, een belang van 51 procent in het Belgische SPE. Dat werd verkocht aan het Franse EDF. In ruil daarvoor kreeg Centrica een belang van 20 procent in British Energy, de Britse dochteronderneming van EDF die vier kerncentrales wil gaan bouwen in Groot-Brittannië.

De aangekondigde verkoop van Oxxio past in de nieuwe strategie van Centrica om zich te concentreren op de Britse en Noord-Amerikaanse markt. „Daar gaat de liberalisering sneller en dat biedt ons grotere kansen”, zegt de woordvoerder.

Oxxio heeft 800.000 aansluitingen voor gas en stroom en is daarmee de op drie na grootste gas- en stroomleverancier in Nederland, na Essent, Nuon en Eneco. De verkoop van Oxxio moet binnen drie tot zes maanden rond zijn, laat een woordvoerder van Centrica weten.

Mogelijke kandidaten voor de koop zijn het Duitse E.ON en het Belgische Electrabel. Beide hebben in Nederland al wel productiecapaciteit, maar beschikken nog amper over een klantenbestand.