CDA: potloodventers ook in DNA-databank

DEN HAAG. Het CDA wil dat mensen voortaan hun genmateriaal (DNA) ook af moeten staan als zij zich schuldig hebben gemaakt aan lichte vergrijpen. CDA-Tweede Kamerlid Cisca Joldersma denkt onder meer aan winkeldieven, henneptelers en exhibitionisten ofwel potloodventers, zo zei ze gisteren in EénVandaag. Het CDA voelt voor een uitbreiding van de huidige DNA-databank vanwege enkele opmerkelijke successen afgelopen week. Twee moorden uit 1991 en 1994 zijn waarschijnlijk alsnog opgelost doordat sporen van de daders die bij deze delicten zijn gevonden, zijn opgeslagen in de databank. Nu worden alleen mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan zedenmisdrijven en aan misdrijven waar ten minste vier jaar celstraf op staat, verplicht DNA af te staan. In de databank zitten al 80.000 profielen van personen en 40.000 sporen.