Buitenland - En Verder

Charleroi

De Amerikaan Duane Michals (1934) fotografeert al een halve eeuw mensen en situaties die hij volledig naar zijn hand zet. Vrijwel altijd in zwart-wit, en altijd met een ‘twist’. En ook bijna altijd voorzien van een eigenhandig geschreven commentaar. Het Musée de la Photographie geeft met 50 een overzicht van zijn vaak humoristische werk. Naast kleine reeksen waarin het onmogelijke lijkt plaats te vinden, René Magritte opduikt of Alice in Wonderland wordt geparafraseerd, zijn er erg mooie zelfportretten en portretten van beroemdheden als Andy Warhol of Jane Bowles te zien. T/m 30 sept., Fotografiemuseum, Avenue Paul Pastur 11, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 71435810 en www.museephoto.be

Brussel

In Bozar, het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, wordt traditiegetrouw de tweejaarlijkse Prijs Jonge Belgische Schilderkunst gehouden. Uit ruim tweehonderd inzendingen koos een internationale jury zeven kandidaten voor deze meest prestigieuze beeldende kunstprijs van België. Lara Mennes (Antwerpen, 1982) is de winnares van deze editie met het documentaire project Cité. Haar prachtige ‘verhaal’ over de steenkolenmijnen in Limburg is opgebouwd uit eigen foto’s en authentiek archiefmateriaal. T/m 13 sept., Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, di t/m zo 10-18u, do tot 21u. Inl 0032 25078200 en www.bozar.be

Oostende

Theater aan Zee is aan de dertiende editie toe. T/m 8 augustus zijn in de badstad op mooie locaties als Fort Napoleon, het Leopoldpark of een grote spoorwegloods zomerse voorstellingen en muzikale optredens. Met een bijzondere toneelvoorstelling Het leven en de werken van Leopold II, een ‘vergeten’ stuk van Hugo Claus uit 1970. De ontembare Jan Decorte speelt in Vrijstaat O/De Droge Koo zijn nieuwe stuk Wintervögelchen. T/m 8 aug.,Theater aan Zee, Toerismebureau, Monacoplein. Inl www.theateraanzee.be

Baden-Baden

Ze wordt in december honderd en ze gaat door voor grande dame van het Parijse designwereldje. In de jaren vijftig en zestig werd Janette Laverrière bekend met puristische objecten in de traditie van Bauhaus. Nu heeft de kunstwereld deze pionierster opnieuw ontdekt. Entre deux actes – Loge de comédienne heet een aan haar gewijde expositie in Baden-Baden. Tegenover het ruimtelijke werk van Laverrière staat kunst van anderen die een uitstapje naar het design waagden. T/m 11 okt in de Kunsthalle, Lichtentaler Allee 8. Inl 0049-7221300763 en www.kunsthalle-baden-baden.de.

Immling

Gut Immling is een verstopt liggend landgoed tussen Salzburg en München. Je hebt er een heerlijk uitzicht op de Chiemgau en als het meezit kun je de zon boven de bergen zien opkomen. Dit is het decor van een jaarlijks operafestival. Op het programma staan Verdi’s Macbeth, Puccini’s La Bohème en een Finale Grande. T/m 16 aug. Inl 0049-805590340 en www.gut-immling.de.

Bremen

De Duitse hereniging is het thema van een expositie en bij dat thema hoort ook de Duitse deling. A.R. Penck (in 1939 in Dresden geboren als Ralf Winkler) had daar veel mee te maken. In de DDR kreeg hij geen officiële erkenning en in 1980 moest hij het land verlaten. Zijn biografie keert terug in zijn werk. Penck ontwikkelde een tekentaal met eenvoudig ogende symbolen die hij Standart noemde, een samentrekking van Standard en Art. Zijn schilderijen zijn nu in Museum Weserburg te zien, samen met vroege portretten en laat werk. T/m 17 jan, Teerhof 20. Inl 0049-421598390 en www.weserburg.de.