Britse vrouw wint proces om euthanasie

Londen. Een Britse vrouw met multiple sclerosis heeft een rechtszaak gewonnen die ze had aangespannen tegen de Britse staat. Ze wilde duidelijkheid over de wetgeving betreffende euthanasie. Debbie Purdy wilde weten of haar man zou worden vervolgd als hij haar zou helpen haar leven te beëindigen in Zwitserland. In Zwitserland is hulp bij zelfdoding toegestaan zolang de helper niet handelt uit (financieel) eigenbelang. Vijf Law Lords - die het hoogste Britse rechtscollege vormen - bepaalden dat moet worden gespecificeerd wanneer een persoon wordt vervolgd wegens hulp bij zelfdoding. Op hulp bij zelfdoding staat in Groot-Brittannië nog steeds celstraf die kan oplopen tot veertien jaar. Elke poging die regeling te veranderen, strandt op onwil van het parlement, ook al is zo`n 80 procent van de bevolking voorstander van wetgeving inzake vrijwillige euthanasie.