boekberichten

‘MoonFire’ moet ‘een van de duurste boeken’ ooit worden

Uitgeverij Taschen, nooit verlegen om een stunt, brengt binnenkort een bijzonder én duur herdenkingsboek uit ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de maanlanding. Van een exclusieve versie van MoonFire worden twaalf exemplaren gedrukt die elk een stukje maanrots bevatten, zo meldt The Daily Telegraph. Het boek zou minstens ettelijke honderdduizenden dollars kosten en moet aldus Taschen, ‘een van de duurste boeken ooit’ worden. De zeldzame stukjes maanrots, met een doorsnede variërend tussen 0,4 gram en 30,34 gram, zijn afkomstig van een maanmeteoriet die op aarde insloeg. MoonFire is gebaseerd op de getuigenissen van de Apollo 11-missie en bevat de klassiek geworden reportage over de maanlanding van de auteur Norman Mailer, die later ook werd uitgewerkt in zijn Of a Fire on the Moon (1970). Het in kingsize-formaat uitgegeven boek staat ook vol foto’s, afkomstig uit de NASA-archieven en uit het blad LIFE, terwijl elke kopie een handtekening heeft van Buzz Aldrin, de tweede astronaut, die na Neil Armstrong op de maan wandelde.

Lookalike van Ernest Hemingway gekozen

In Key West in Florida won de 55-jarige David Douglas de jaarlijkse Ernest Hemingway lookalike contest, zo meldt persbureau AP. Het evenement vormt het hoogtepunt van een zesdaags festival ter ere van de Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar. Douglas’ witte, volle baard en visserstrui voldeden het best aan de vereisten van de organisatoren, die elk jaar op zoek gaan naar de man die het meest op Hemingway lijkt, precies zoals hij afgebeeld staat op een foto van Yousuf Karsh uit 1957.

Unieke ‘bibliotheek verbrande boeken’

De universiteit van Augsburg in het Duitse Beieren heeft de befaamde ‘Bibliothek der verbrannten Bücher’ verworven. Dat is een unieke verzameling van 14.500 boeken van tachtig auteurs, wier werk door de nazi’s in 1933 in Duitsland werd verboden en vaak ook op de brandstapel belandde. De Duitse deelstaat Beieren heeft 410.000 euro betaald aan verzamelaar Georg P. Salzmann, die de collectie in de loop van dertig jaar samenbracht. Salzmann wist systematisch eerste drukken van de boeken, die volgens het toenmalige naziregime ‘ontaard’ waren, op te sporen, te ‘redden’ en te verzamelen. Op de zwarte lijst van de Duitse nazicultuurkamer stonden toen boeken van joodse, marxistische en pacifistische auteurs, vaak behorend tot het kruim van de Duitse literatuur zoals Thomas Mann en Erich Maria Remarque. Vrijwel alle boeken uit de collectie-Salzmann waren tijdens de gehele nazitijd verboden.

Coetzee genomineerd longlist Booker Prize

Op de longlist staan bekende namen tegenover debutanten; de gefingeerde autobiografie van Coetzee (Summertime) tegenover die van een wereldberoemde chimpansee – debutant James Levers roman Me Cheeta gaat over de chimpansee die naast Johnny Weismuller de hoofdrol speelde in de Tarzanfilms van de jaren dertig. Het is opmerkelijk dat Coetzee zijn roman er al op staat, omdat deze nog niet is verschenen – alleen de Nederlandse vertaling is nog maar uit. Naast Coetzee zijn de genomineerden ondermeer: Sarah Waters (The Little Stranger), Colm Toibin (Brooklyn), AS Byatt (The Children's Book) en Hilary Mantel (Wolf Hall).

M.m.v. Dirk Leyman

Zie ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl