Bigband met diepgang

cd jazz Martin Fondse & Starvinsky Orkestar:Fragrant Moondrops

cd jazz

Martin Fondse & Starvinsky Orkestar:Fragrant Moondrops ****

Ongemerkt stikt het momenteel van de bigbands en jazzorkesten. Van groovy beats met een knallende blazerssectie, eerbetonen of Afro-Caraïbische klanken – musici creëren voortdurend nieuwe speelmogelijkheden. Dat moet wel, want in bestaande formaties komt slechts sporadisch een plek vrij. Maar het belangrijke motief vormt het uitvoeren en uitdragen van origineel werk om – hoe lastig financieel ook – zelf een ensemble op te richten.

Dat geldt zeker voor een van de meest gevraagde componisten in de hedendaagse jazzbeweging, Martin Fondse. De geboren Zeeuw boetseert al enige tijd aan zijn jazzensemble Starvinsky Orkestar. Gedreven door ‘de sensatie om met een groot orkest te spelen’ vergroot hij hiermee zijn uitvoeringsmogelijkheden als componist. Want, zegt Fondse, „iedere componist moet op een zeker moment zijn eigen orkest hebben”.

Al jaren voorziet de pianist en componist jazzmusici van muziek. Als vaardig componist/arrangeur voor diverse orkesten voorzag hij ook (korte) films van muziek en een enkele dansvoorstelling. In zijn moderne small bigband The Groove Troopers combineerde Fondse de rijke bronnen uit de traditionele bigbandhistorie met de moderne beats en sounds van deze tijd. Met Starvinsky Orkestar, een hybride vorm van klassiek en jazz, doet hij zijn doctoraal examen als componist en orkestleider.

Fondse wordt geroemd om de constante afwisseling en diepgang binnen zijn composities, ook bij solo’s en improvisaties. Bovendien verweeft hij diverse stijlelementen tot een natuurlijke eenheid.

Op zijn langverwachte cd Fragrant Moondrops doorbreekt hij de grens tussen diverse jazzgenres, maar ook klassiek, wereld- en filmmuziek op een unieke manier. Zijn bigband wil nadrukkelijk geen klassiek ensemble zijn, en andersom, maar ze lenen veel elementen van elkaar.

Fondses orkest, met trompettist Eric Vloeimans en de Duitse rietblazers Steffen Schorn en Claudio Puntin, beweegt van sfeer naar sfeer.Happiness is een kleine subtiele compositie voor klarinet en strijkers, terwijl diezelfde strijkers in Luz wild zagen over lange blaaslijnen. Titelnummer Fragrant Moondrops is een buitengewone meesleper.

Fondse is niet bang voor hoe-het-hoortclichés in de muziek. Hij paart luchtig aan diepgaand en kan zijn jazzmusici met grote vanzelfsprekendheid modern klassieke passages laten spelen. Het Starvinsky Orkestar speelt een stortvloed aan ideeën. Maar wat dit album laat slagen is dat alle nummers, hoe ingenieus en fraai gelaagd ook, ademen.

    • Amanda Kuyper