Benauwde zege PSV, NAC wint wederom in Europa League

PSV heeft gisteren met moeite gewonnen van Cherno More Varna (1-0) in de kwalificatie van de Europa League. Het doelpunt werd in de slotfase gemaakt door Dirk Marcellis. PSV-trainer Fred Rutten noemde de zege ‘magertjes’.

Volgende week reist PSV naar Bulgarije, waar de club uit Eindhoven op kunstgras de voorsprong moet zien te verdedigen.

PSV kon nog geen indruk maken voor eigen publiek. Rutten vond dat niet meer dan logisch, omdat de voorbereiding van zijn ploeg op het nieuwe seizoen amper is afgesloten. De coach probeerde het duel positief te benaderen. „Een pluspunt was dat onze organisatie goed bleef.”

Cherno More Varna beperkte zich vooral tot verdedigen in Eindhoven. PSV had een overwicht, maar miste de finesse om daar iets mee te doen.

De opstelling van PSV was op een aantal plaatsen gewijzigd vergeleken met de formatie die voorganger Dwight Lodeweges het laatste half jaar opstelde bij PSV. Er waren drie wijzigingen.

De plaatsen van de vertrokken Jeremy Bréchet en Jason Culina werden ingenomen door André Ooijer en Jan Kromkamp, terwijl aankoop Orlando Engelaar speelde ten koste van Edison Mendez.

Engelaar maakte een goede indruk. De middenvelder, afkomstig van het Duitse Schalke’04, bepaalde de tempo van het spel bij PSV. Samen met Ibrahim Afellay is hij de vormgever van het elftal.

Het leidde vooralsnog niet tot oogstrelende patronen bij PSV. Daarvoor ging er nog te veel fout. Een treffer van Marcellis in de slotminuut zorgde ervoor dat PSV met kleine voorsprong kan afreizen naar Bulgarije.

NAC Breda won in de derde ronde met 1-0 bij het het Poolse Polonia Warschau. Kees Kwakman maakte kort voor rust het winnende doelpunt.

Club Brugge, het elftal van de Nederlandse trainer Adrie Koster won in eigen stadion met 3-2 van het Finse FC Lahti.

Hamburger SV, de club van Joris Mathijsen, kende in Denemarken weinig moeite met FC Randers:0-4. Romeo Castelen zat op de bank, oud-Twentespeler Eljero Elia keek geblesseerd toe.

Coach Frank Rijkaard won met Galatasaray met 4-1 bij het Israëlische Maccabi Netanya.

Volgende week donderdag worden de returns gespeeld.