Anne Frank krijgt steun van Unesco

Het dagboek van Anne Frank mag zich voortaan meten met de VOC-archieven, het Tapijt van Bayeux en de negende symfonie van Beethoven. Unesco, VN-organisatie voor cultuur, heeft het dagboek toegevoegd aan het ‘Geheugen van de Wereld-register’, waarop 193 documentaire werken met een bijzondere waarde staan.

Behalve het dagboek van Anne Frank heeft Unesco onder meer de Magna Carta, het document uit 1215 waarmee de Engelse koning Jan zonder Land onder dwang een aantal koninklijke rechten afstond, toegevoegd aan de lijst. Het wordt gezien als een belangrijk document in de geschiedenis van de internationale wetgeving.

Unesco begon met de lijst in 1997 en bekijkt tweejaarlijks welke werken ervoor in aanmerking komen. Met de lijst wil de VN-organisatie de wereld ervan bewust maken dat het documentaire erfgoed toebehoort aan iedereen, dat het moet worden geconserveerd en beschermd en dat het permanent toegankelijk moet zijn. Ook bevordert Unesco de digitalisering van de documenten.

Het dagboek van Anne Frank en de VOC-archieven hebben op de lijst gezelschap van één ander ‘item’ uit Nederland: de joodse bibliotheek Ets Haim in Amsterdam, die onder meer de eerste editie van de Verzamelde Werken van Spinoza in haar collectie heeft. Een ander Nederlands product op de lijst is de Atlas Blaeu-Van der Hem, maar deze bevindt zich in de Nationale Bibliotheek in Wenen en wordt daarom beschouwd als Oostenrijkse inzending.