Anna Enquist

Het mooie en boeiende interview met Anna Enquist (Boeken, 24.07.09) laat de lezer op één punt met een groot vraagteken achter. Spiritualiteit en religie is `vies en infantiel en regressief` zegt Enquist uitdagend. Jammer dat de interviewer, hier misschien gehinderd door een klein beetje vooringenomenheid (`U bent lekker fel in uw afkeur`) niet doorvraagt op dit punt. Spreekt hier de dichter-schrijver of de therapeute of beiden? Zonder verdere toelichting ga je Enquists poëzie en romans misschien toch net vanuit een ander perspectief lezen. En kan een religieuze patïent zich veilig voelen bij de psychotherapeute Widlund/Enquist (die uiteraard volop recht heeft op haar eigen mening)? En hoe kun je Bachs muziek waarderen als je zo uitgesproken negatief oordeelt over de religieuze achtergrond van de componist? Kortom, een wat meer expliciete toelichting had het interview op dit punt spannender gemaakt.

    • Alle G. Hoekema