Amerikaanse banken blijven bonus betalen

De negen grote Amerikaanse banken die vorig jaar samen voor 165 miljard dollar staatssteun kregen, hebben meer dan 5.000 handelaren en andere medewerkers over dat jaar een bonus betaald van meer dan 1 miljoen dollar.

Dat blijkt uit een rapport dat de openbaar aanklager van de staat New York, Andrew Cuomo, gisteren heeft gepubliceerd. Cuomo onderzoekt al geruime tijd de oorzaken van de financiële crisis die bijna twee jaar geleden begon en vorig jaar tot ongekende overheidsinterventies leidde.

Cuomo constateert in zijn rapport dat elke relatie tussen behaalde winst en bonus verdwenen is. „De bonussen en de totale beloning veranderden niet duidelijk toen de winsten inzakten.” De bonussen bij financiële instellingen die vorig jaar met staatssteun overeind bleven, waaronder ook verzekeraar AIG, zijn een voortdurende bron van politiek en maatschappelijk ongenoegen. Het Congres moet nog stemmen over wetsontwerpen die de beloningen bij banken met staatssteun inperken.

Het rapport van Cuomo noemt geen namen, alleen bedragen, maar geeft een ongekend inkijkje in de praktijk op Wall Street. Zo betaalde Goldman Sachs 953 medewerkers vorig jaar meer dan een miljoen dollar. Dat was één miljonair per 32 medewerkers. JPMorgan betaalde 1.626 mensen meer dan een miljoen dollar.

President Obama heeft een ‘bonusjager’ aangesteld, die de beloningen voor de honderd best betaalde medewerkers bij semi-staatsbedrijven als Bank of America en Citigroup, maar ook autobedrijf GM, moet goedkeuren.

Het rapport vermeldt dat Citigroup en Merrill Lynch samen 54 miljard dollar verlies leden, maar wel bijna 9 miljard dollaar aan bonussen uitkeerden en vervolgens 55 miljard dollar staatssteun kregen. Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorganChase betaalden bonussen die in totaal hoger waren dan hun nettowinst. Goldman en JPMorgan hebben hun staatssteun al weer terugbetaald om geen last te hebben van restricties op hun beloningsbeleid.