Amerikaans militair adviseur: VS moeten veel sneller weg uit Irak

Het Iraakse leger is corrupt, lui en onbetrouwbaar, maar is in staat de regering in Bagdad te verdedigen en daarom is het voor de VS tijd zo snel mogelijk „de overwinning uit te roepen en naar huis te gaan”. Dit stelt een hoge Amerikaanse militair adviseur in een memo aan generaal Odierno, die de missie van de VS in Irak leidt.

Kolonel Timothy R. Reese zet in het document onverbloemd uiteen met welke problemen het Iraakse leger kampt. Deze tekortkomingen zijn volgens hem zo diepgeworteld, dat ze moeilijk op te lossen zijn voor de VS eind 2011 geheel moeten zijn teruggetrokken uit Irak. Ook omdat de Amerikanen er steeds minder welkom zijn en fors aan invloed inleveren. Reese begint zijn stuk met het gezegde dat gasten na enige tijd „als vissen beginnen te stinken”.

De kolonel, die eerder een prestigieus militair studiecentrum in Kansas leidde, zet ook puntsgewijs uiteen wat er volgens hem schort aan de regering-Maliki. Deze is „legendarisch corrupt” en faalt in alle grote kwesties, zoals rond de oliestad Kirkuk en verbetering van de infrastructuur. Ook komt de door shi’ieten gedomineerde regering haar belofte niet na om meer sunnieten op te nemen in regering, politie en leger.

Volgens The New York Times toont het memo aan dat er in militaire kring een debat woedt of terugtrekking in 2011 wel verantwoord is. „Sommige officieren zeggen dat het Amerikaanse leger nog enkele jaren in Irak moet blijven terwijl de Irakezen worstelen met de toenemende spanningen tussen Koerden en Arabieren, aanvallen van opstandelingen in en rond [de betwiste stad] Mosul, en de autoritaire neiging van de Iraakse regering.” Reese: We moeten in augustus 2010 al weg zijn.

Het hele memo van Reese via: nrc.nl/buitenland