Zonnebank vooral kankerverwekkend voor 30-minners

Rotterdam, 30 juli. - Zonnebanken zijn nu officieel `kankerverwekkend voor mensen`. Dat heeft het International Agency for Reasearch on Cancer (IARC) vastgesteld, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Tot nu toe stonden bruiningsapparaten als `mogelijk kankerverwekkend` te boek. Het is wetenschappelijk aangetoond, oordeelde de IARC, dat zonnebanken de kans op huidmelanoom met 75 procent verhogen, vooral als mensen jonger dan 30 zich er door laten bruinen. Melanoom is veruit de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Een belangrijke overweging voor indeling van zonnebanken in de hoogste gevarencategorie was ook dat de straling van de apparaten een kanker in het oog kan veroorzaken. Lang is gedacht dat alleen UV-B, deel van het licht van de zon, verantwoordelijk was voor de kankerverwekkende eigenschappen. Daarom geven zonnebanken vrijwel alleen UV-A af. Maar die straling is dus ook schadelijk.