Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De elektrische auto is goed voor het milieu, het klimaat en de economie. Volgens het kabinet moet Nederland vooroplopen bij het gebruik van elektrische auto’s. Maar wat zijn op dit moment de prestaties van dergelijke auto’s? Verder: eenzaamheid is ook in de zomer een probleem, als iedereen met vakantie is. Oplossing: een kerstdiner op het strand. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat ze lijden aan elektrostress. Die zou veroorzaakt worden door de elektromagnetische straling die vrijkomt bij apparaten voor mobiele telefonie en internet. Deze mensen hebben last van onder andere slapeloosheid en hartkloppingen. In Zweden zijn er zelfs mensen die vanwege deze straling de stad ontvluchten. Vanavond een zoektocht naar Nederlandse stralingsvluchtelingen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Correspondente Saskia Dekkers spreekt in Frankrijk met Philippe Lioret over diens film Welcome die vandaag in Nederland in première gaat. De film is een aanklacht tegen het lot van illegale immigranten die rondom Calais wachten om op clandestiene wijze Groot-Brittannië te bereiken. Ook sprak Dekkers met mensen ter plekke. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Holland Doc: Another perfect world. Een aanzienlijk aantal mensen vindt het leuk om op de computer deel te nemen aan een spel dat zich afspeelt in een bedachte wereld. Maar wie zijn de makers van deze virtuele werelden, en welke ideeën hebben zij over economische en politieke regels daarin? Moeten de ‘bewoners’ zich aan wetten houden, is er persvrijheid en vrij handelsverkeer? Femke Wolting en Jorien van Nes gaan op zoek naar antwoorden bij de oprichters van Second Life, Lineage, EVE Online en Metaplace. Ned.2, 22.40-23.45u.

Die Bombe. Tweede aflevering van driedelige documentaire over nucleaire gevaren in de eenentwintigste eeuw. Dit deel gaat over landen die zich onttrekken aan internationale controle en over het verdwijnen van radioactief materiaal. ZDF, 22.45-23.30u.

Michael Jackson: What really happened. Amerikaanse documentaire van schrijver Jacques Peretti, gemaakt vóór het overlijden van de zanger, over het leven van de afgezette King of Pop nadat hij in 2005 werd vrijgesproken van kindermisbruik. Aan bod komen onder meer zijn financiële problemen en de veiling van zijn bezittingen. RTL5, 0.30-1.30u.

informatief

Noorderlicht nieuws. Marie-José Goumans werkt op de afdeling Moleculaire Celbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar kweekt zij uit stamcellen die van een menselijk hart komen, hartspiercellen die (in een kweekbakje) ook echt kloppen. Ze onderzoekt of die nieuwe cellen te gebruiken zijn om een hart op te lappen dat beschadigd is na een hartaanval. Bij muizen begint dat al een beetje te lukken. Later zal dit ook uitgetest worden op vakers. Ned.3, 20.25-21.00u.

Rick Stein’s far eastern odyssey. Reisprogramma en kookcursus ineen: de programma’s van de Britse kok Rick Stein blinken niet alleen uit door Steins kookkunsten, maar ook door de ontspannen sfeer, de fraaie plaatjes en de sympathieke gastheer. In dit derde deel van een serie van vier over de keukens van het verre oosten reist Stein door Thailand waar hij in Phuket de geheimen van het gerecht tom yum goong probeert te doorgronden en leert hij de geneugten van de Nyonya-keuken. BBC2, 21.00-22.00u.

amusement

BlootGewoon. Eerste aflevering van serie waarin groepen mensen zich bloot laten fotograferen. Van de foto’s wordt een kalender gemaakt; de opbrengst van de verkoop is voor een goed doel. Vanavond gaan een groep houthakkers en een groep kapsters uit de kleren. Maar niet tegelijkertijd, en ruim voorzien van vijgenbladeren. Ned.1, 21.30-22.15u.

radio

Siegfried. Derde opera van Wagners Ring des Nibelungen, rechtstreeks uitgezonden uit Bayreuth. Met Christian Franz als Siegfried, Andrew Shore als Alberich, Albert Dohmen als Der Wanderer en Ain Anger als Fafner. Radio 4, 15.45-23.00u.

De wissel: The Dukes of Stratosphear. Programma over hedendaagse bands en muzikanten die proberen muziek te maken die klinkt als de popmuziek die in 1967 en 1968 werd gemaakt. Met onder andere. The Squires of the Subterrain. Radio 6, 0.02-1.00u.