Vlaamse ruzies over musicalgeld

In Vlaanderen gaat de musicaloorlog een nieuwe fase in nu producent Musical van Vlaanderen de voorstelling Dans der vampieren tien maanden uitstelt twee concurrenten, Studio 100 en het kleine Stihmul de schuld geeft. Volgens de producent komen door hun schuld 150 mensen zonder werk te zitten.

Musical van Vlaanderen is gesticht door producent Geert Allaert om kwaliteitsmusicals te brengen die zonder overheidssteun te duur zouden zijn voor de kleine, volle Vlaamse musicalmarkt. De minister van Cultuur geeft voor de periode 2010-2012 jaarlijks 2,45 miljoen euro subsidie. Twee andere producenten vechten die subsidie aan bij de Raad van State. Ze beschouwen de steun als oneerlijke concurrentie. Zo’n zaak kan echter wel twee jaar duren, en wellicht wordt zolang de subsidie opgeschort. Allaert vindt het daarom te risicovol om alvast de musical uit te brengen.

Wouter Boits van Stihmul (Stichting Hedendaagse Musical): „Dat die musical niet doorgaat om de subsidiekwestie is een flagrante leugen, want hij stond niet eens in de subsidieaanvraag.” Dries Herpoelaert van Musical van Vlaanderen pareert: „Dans der vampieren zat niet in de oorspronkelijke subsidieaanvraag, maar wel in het aangepaste beleidsplan.” Herpoelaert geeft vandaag in de Vlaamse krant De Standaard nog een extra reden voor het uitstel, namelijk dat de licentie nog niet rond is. „Dans der vampieren kunnen we nu niet doen. Dat is een bijzonder grote machine. Het was te kort dag om die nu op gang te trekken.”

Studio 100 (K3, Kabouter Plop, Huis van Anubis en Mega Mindy) beschouwt stichting Musical van Vlaanderen als een papieren façade van concurrent Music Hall, die op deze manier extra geld binnenhaalt. De gesubsidieerde stichting en het commerciële bedrijf delen inderdaad kantoor en personeel, en hebben dezelfde baas: mediatycoon Geert Allaert.

Wouter Boits van Stihmul hekelt de manier waarop de subsidie vorig jaar is binnengehaald als een onderhands een-tweetje tussen Allaert en toenmalige cultuurminister Anciaux, die nota bene tegen het subsidiëren van musicals was. Boits vindt dat Allaert subsidie misbruikt voor commerciële producten.

Herpoelaert: „Er is geen sprake van concurrentievervalsing want de artistieke musicals die wij maken zitten in een heel ander marktsegment dan kaskrakers als K3. Zij hebben geen er enkel voordeel bij als wij onze subsidie zouden verliezen. Deze actie wordt slechts ingegeven door afgunst.”