Uitgezet viertal uit Kenia vast in Brussel

Op de luchthaven van Brussel zijn vanochtend vier uit Nederland afkomstige mannen aangehouden die gisteravond Kenia waren uitgezet. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Dat heeft het Landelijk Parket in Rotterdam vanmorgen bekendgemaakt. De vier mannen van 21 jaar zouden via Kenia naar een jihadistisch trainingskamp in Somalië hebben willen reizen. Het gaat om drie Nederlanders en een Marokkaanse man met een Nederlandse verblijfsvergunning.

De Nationale Recherche heeft vanmorgen huiszoeking gedaan in twee woningen in Den Haag. Drie van de vier verdachten woonden op één adres. Daarbij is een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen. Nederland heeft de Belgische autoriteiten verzocht om uitlevering van de vier.

Een van de mannen, Driss D., is in 2005 ook al opgepakt omdat hij, met twee anderen, zou hebben willen deelnemen aan de jihad – toen in Azerbajdzjan. Hij en zijn twee vrienden zijn destijds uitgezet naar Nederland. Ze werden niet vervolgd.

In een interview met deze krant zei een medereiziger van Driss, Ramazan Keskin, toentertijd over deze reis dat ze in Azerbajdzjan vakantie hadden willen houden na enthousiaste verhalen van een kennis. Maar na een aantal dagen werden ze gearresteerd omdat enkele van hun visa verlopen waren. De toen 18-jarige Keskin noemde zichzelf en zijn vrienden in het interview „naïeve vakantievierders”. Zijn vader en moeder zeiden destijds te vrezen dat hij was geronseld voor de jihad.

Bij hun aanhouding in Kenia suggereerden de lokale autoriteiten dat de vier verdachten van nu op weg waren naar een trainingskamp van de radicaal-islamitische opstandelingenbeweging Al-Shabaab, Arabisch voor ‘De Jeugd’. Al-Shabaab is de sterkste tegenstander van de internationaal erkende, maar vrijwel machteloze Somalische regering. De opstandelingenbeweging, die grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië en van de hoofdstad Mogadishu in handen heeft, streeft naar een fundamentalistisch bewind.

Volgens inlichtingendiensten heeft Al-Shabaab vermoedelijk enkele honderden buitenlandse jihadisten in de gelederen, voornamelijk uit landen als Afghanistan en Pakistan. In de Verenigde Staten staat de organisatie op een lijst van terreurorganisaties, omdat er banden met Al-Qaeda zouden zijn. Er zijn ook berichten over trainingskampen in Somalië met Britten, Canadezen, Scandinaviërs en Amerikanen.

Somalië werd voor radicale moslims een frontlinie in de internationale heilige oorlog na de invasie van het Ethiopische leger eind 2006. Ethiopië verdreef met steun van de Verenigde Staten islamitische fundamentalisten van de macht, een interventie die de nationalistische Somaliërs zagen als een christelijke kruistocht.

In oktober vorig jaar blies een Somalische Amerikaan zichzelf in de semi-autonome regio Puntland op tijdens een aanslagenreeks die is opgeëist door Al-Shabaab. Shirwa Ahmed is, voor zover bekend, de eerste Amerikaanse zelfmoordterrorist.

De FBI doet onderzoek naar de omvangrijke Somalische gemeenschap in Minneapolis, waar Ahmed vandaan kwam. Twee jonge Somaliërs in Minneapolis hebben dit jaar bekend dat zij naar Somalië zijn geweest om Al-Shabaab te helpen bij terroristische activiteiten.

Lees het interview over de reis naar Azerbajdzjan in 2005 op nrc.nl/binnenland