Top van vliegtuigbouwer EADS moet minder stijfkoppig worden

Het is moeilijk om de beginselen van EADS aan te vechten. Het luchtvaartconcern zegt dat „iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen”. Dat is de reden dat het heeft besloten de huidige en voormalige managers te steunen die door de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) worden verdacht van handel met voorkennis in 2006. Maar in een uitgelekt rapport, dat voor deze toezichthouder is samengesteld door zijn toponderzoeker, wordt aanbevolen zware boetes op te leggen aan de vroegere topman Noël Forgéard en zes anderen. De tijd is gekomen voor EADS om zijn werknemers niet meer zo hardnekkig in bescherming te nemen.

EADS lijkt te vergeten dat het een industrieel concern is en geen advocatenclub. De huidige topman, Louis Gallois, heeft stappen genomen ter voorkoming van een herhaling van twijfelachtige activiteiten van zijn topmanagers. Hij heeft bijvoorbeeld de aandelenopties volledig geschrapt. Maar hij denkt ook dat het voor het moreel van het personeel beter is als hij de zijde van de beschuldigden kiest. Het tegendeel zou wel eens waar kunnen zijn. Het tegen iedere prijs steunen van de vermeende zwarte schapen kan juist slecht zijn voor het moreel van degenen wier gedrag boven iedere verdenking verheven is gebleven.

De AMF had aanvankelijk gezegd een onderzoek te zullen instellen tegen Forgéard en zeventien andere managers van EADS die opties verzilverden en aandelen verkochten in de tijd dat ze op de hoogte waren van voor het publiek nog onbekende problemen met vliegtuigen van Airbus. In juni 2006, nauwelijks drie maanden nadat de EADS-insiders hun aandelen verkochten, verloor het concern een kwart van zijn marktwaarde op de dag dat Airbus de problemen toegaf.

Het onderzoek strekte zich ook uit tot de aandeelhouders, het Franse mediaconcern Lagardère en het Duitse Daimler. Het rapport pleit ze vrij, net als de meeste managers, onder wie de vroegere medetopman van EADS en huidige Airbus-baas Tom Enders.

Het is aan de sanctiecommissie van AMF te beslissen welke straf Forgéard en zijn voormalige collega’s zullen krijgen. Dat oordeel zal dan voor allerlei Franse hoven van beroep worden aangevochten. Een definitieve uitspraak kan nog jaren op zich laten wachten.

EADS wil misschien niet tot actie overgaan op basis van een voorlopig rapport. Maar op z’n minst zou het concern een duidelijke boodschap kunnen afgeven aan werknemers en aandeelhouders dat het méér kan en zal doen dan kortzichtig vasthouden aan een legalistische koers.

    • Pierre Briançon