Spookrit

Duivelse gedachten. Zo vat ze haar klachten samen. Ik zit in de auto naast een voor mij volstrekt vreemde vrouw van midden dertig. Ik ontmoette haar op de bezoekersdag van de psychiatrische kliniek waar mijn schoonzus verblijft. De vrouw bezocht een vriendin. Na afloop van het bezoekersprogramma bood ze me een lift aan. Op de snelweg stak ze ineens van wal. „Binnenkort word ik zelf ook opgenomen in een inrichting”, vertrouwde ze me toe. „Waarom?”, vroeg ik vol interesse.

„Ik heb last van duivelse gedachten.” Ze kijkt me doordringend aan. Rustig blijven, spreek ik mezelf toe. „Voel je die gedachten aankomen, of overvallen ze je?” Alsjeblief niet dat laatste, denk ik. „Ze komen zomaar ineens op.” Spanning doorsnijdt mijn lijf. Vanuit mijn ooghoeken zie ik de snelheidsmeter oplopen naar 150 kilometer per uur. Haar autootje begint te schokken. De vangrail grijnst breed naar me. „Rijd alsjeblief wat zachter”, smeek ik bijna. Ze kijkt me glimlachend aan: „Ik rijd al vijftien jaar schadevrij. Je hoeft niet bang te zijn.” Maar dat ben ik wel! Ik heb een traumatische geschiedenis met auto-ongelukken. Blijven praten, bedenk ik me. Zodat ze niet de weg kwijt raakt. En al helemaal niet vragen wat voor duivelse gedachten ze heeft, al ben ik daar heel nieuwsgierig naar. Ik moet haar hersenspinsels vooral niet activeren.

Ineens begint ze luid te snikken. „Een man waar ik heel erg verliefd op was, heeft me behekst. Hij dwong me twee namen van dierbaren te noemen, die moesten sterven. Een van die mensen is inmiddels dood. De ander heeft kanker.” De vrouw is erg van streek. Het liefst zou ik haar omarmen. Al voel ik nog steeds angst. Maar dat is niets vergeleken met de angstgevoelens waarmee zij door het leven moet.

Ze zet me veilig af. „Bedankt dat je naar me wilde luisteren”, zegt ze. „Dat wij elkaar zouden ontmoeten en dit gesprek zouden voeren, wist ik al heel lang.” Ik omhels haar, stap uit en voel me alsof ik uit de Twilight Zone ben ontsnapt. Mijn chauffeur zit er nog steeds tot de nek toe in. Hopelijk is ook haar ontsnapping nabij.

Katja Teunissen

    • Katja Teunissen