Six-collectie pas vanaf 2010 te bezichtigen

De geplande openstelling van de Six-collectie is opnieuw uitgesteld. Bij de restauratie is ontdekt dat de heipalen onder het pand van de familie Six aan de Amstel in Amsterdam vervangen moeten worden.

Vorig jaar sloot de familie Six een overeenkomst met het ministerie van OCW waardoor de kunstwerken vanaf 1 januari dit jaar voor het publiek toegankelijk zouden worden. De familie kreeg in ruil daarvoor 2,1 miljoen en jaarlijks een verhoging van de structurele steun van één tot vier ton.

De familie Six beheert een groot aantal waardevolle kunstwerken. Het topstuk is het portret van de eerste Jan Six, geschilderd door Rembrandt. Andere waardevolle stukken zijn de eerste medische encyclopedie van Nicolaas Tulp en schilderijen van Frans Hals.

De openstelling werd al eens uitgesteld omdat de renovatie van het 18de eeuwse pand enkele maanden vertraging opliep. Nu zal het publiek vermoedelijk pas in de tweede helft van 2010 de kunstcollectie kunnen bezichtigen. Jaarlijks kunnen zo’n 2.000 bezoekers op afspraak een bezoek brengen aan de collectie. (ANP)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Six-collectie

In het bericht Six-collectie pas vanaf 2010 te bezichtigen (30 juli, pagina 9) staat dat de heipalen onder het pand vervangen moeten worden. Dat is onjuist. Het pand verzakt, daarom moet het nu onderheid worden. Jaarlijks zullen vijfduizend bezoekers het pand kunnen bezichtigen en niet tweeduizend, zoals in het bericht stond.