Shell boekt winstdaling van 65 pct

De winst van energiebedrijf Shell is met 65 procent afgenomen, met name door de gehalveerde olieprijzen. De nieuwe bestuursvoorzitter van het concern, Peter Voser, ziet geen snel herstel van de wereldeconomie.

Voser, die op 1 juli de positie van topman Jeroen van der Veer heeft overgenomen, benadrukte de moeilijke omstandigheden voor de wereldwijde energiesector. „De vraag naar energie is zwak, er is overcapaciteit in de markt, en de kosten in de industrie blijven hoog”, zei hij.

Voser zei te verwachten dat deze omstandigheden nog enige tijd zullen aanhouden. Shell zal zich daaraan aan moeten passen. Het bestuur van het bedrijf is daarom eerder al een ingrijpende reorganisatie begonnen om op kosten te besparen. Zo zijn onder het hoger management de afgelopen maanden 150 van de in totaal 750 banen geschrapt. Hoeveel banen er in zijn totaliteit bij Shell verdwijnen, wilde Voser niet zeggen. Er werken 102.000 mensen bij het bedrijf, van wie 9.000 in Nederland.

Shell probeert ook contracten met (onder)aannemers te heronderhandelen. Het bedrijf gaf hieraan vorig jaar 60 miljard dollar (42,6 miljard euro) uit, zei Voser. „Er zijn hier besparingen te halen.”

Shell heeft in de eerste helft van dit jaar 700 miljoen dollar aan kosten weten te besparen. De Britse concurrent BP maakte gisteren bekend in dezelfde periode 2 miljard dollar te hebben bespaard.

De val van de winst van Shell is vooral te wijten aan de gedaalde olieprijzen. Over het eerste half jaar van 2008 kreeg Shell nog gemiddeld 101,70 dollar voor elk geproduceerd vat olie. Over de eerste helft van 2009 was dat nog maar 47,43 dollar.

Daarbij komt dat de olie- en gasproductie van Shell is teruggelopen. Lag die in het tweede kwartaal van vorig jaar gemiddeld op 3,1 miljoen vaten olie-equivalent per dag (hierin is de gasproductie omgerekend tot vaten olie), in het tweede kwartaal van dit jaar was de productie gedaald tot 2,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Hierin wijkt Shell af van de twee concurrenten die gisteren al hun kwartaalcijfers bekendmaakten, het Britse BP en het Amerikaanse ConocoPhillips. Beide wisten hun productie op te voeren.

De omzet van Shell over het eerste half jaar kwam uit op 122 miljard dollar, een halvering vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 7,3 miljard dollar, terwijl die vorig jaar 20,6 miljard dollar was.