Schumacher gaat racen in Massa's Ferrari

Michael Schumacher (40) keert na bijna drie jaar terug in de Formule 1. De Duitser maakte gisteren bekend dat hij Ferrari-coureur Felipe Massa 23 augustus bij de Grote Prijs van Europa in Valencia vervangt, en langer als dat nodig is. Er zijn dit jaar nog zeven races.

Na de terugkeer van wielrenner Lance Armstrong in de Tour de France betreft het de tweede spraakmakende rentree van een groot sportman in korte tijd. Het nieuws kwam op de dag dat BMW bekendmaakte dat het zich na dit jaar terugtrekt uit de Formule 1.

De Braziliaan Massa kreeg zaterdag bij de kwalificatietraining voor de GP van Hongarije bij een snelheid van circa 250 kilometer per uur een veer tegen zijn helm en die raakte hem ook boven zijn linkeroog. Vervolgens crashte hij. Massa, die onder meer een schedelbreuk opliep, ontwaakte maandag in een militair ziekenhuis in Boedapest uit kunstmatige coma en kan zich niets van het ongeluk herinneren. Gisteren zette hij voorzichtig een paar stappen.

Schumacher beëindigde zijn loopbaan in oktober 2006. Hij won zeven wereldtitels en ging 91 keer als eerste over de finish bij een Grand Prix. Sinds zijn afscheid heeft hij altijd fanatiek gesport, maar het is onduidelijk hoe de nek van Schumacher zal reageren op de G-krachten waaraan F1-coureurs worden blootgesteld. De zevenvoudig wereldkampioen blesseerde zijn nek begin dit jaar bij een motorongeluk. Een nadeel voor hem is wel dat er nu als gevolg van de kostenbeheersing in de F1 niet mag worden getest.

Schumacher liet weten dat de Formule 1 nog te zeer verbonden is aan Ferrari, onder meer als adviseur, „om deze ongelukkige situatie” te negeren. „Het is niet alleen een emotionele beslissing. Ik heb hier goed over nagedacht.”

De organisatie in Valencia is blij met Schumachers rentree. Dat compenseert de absentie van Fernando Alonso. Die mag als gevolg van een schorsing van één race voor zijn team Renault niet meedoen aan de race. (AP, Reuters)