Sardientjes

Een barbecuerecept vandaag: sardines gevuld met olijven en gewikkeld in wijnbladeren.

De wijnbladeren eet je niet op, die zijn om de vissen te beschermen tegen verbranding en om de vulling binnen te houden.

Voor 4 personen:

olijfolie

ongeveer 20 verse wijnbladeren (of wijnbladeren uit een pot)

50 gram zwarte olijven

1 teen knoflook

1 gepekelde citroen (te koop bij Turkse, Marokkaanse en Chinese winkels)

2 eetlepels bladpeterselie

1 kilo sardines, schoongemaakt, maar met kop en staart

Maak de barbecue ruim van tevoren aan. Vet het rooster in met olijfolie. Breng een grote pan met water aan de kook. Dompel hierin de wijnbladeren net zo lang tot ze meegeven. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Verwijder de pitten uit de olijven en hak de olijven klein. Pel de knoflookteen en snijd hem fijn. Halveer de gepekelde citroen, verwijder het vruchtvlees en snijd de schil fijn.

Snijd de peterselie fijn. Meng de olijven, knoflook, citroenschil en peterselie en maak de vulling op smaak met versgemalen zwarte peper.

Bestrooi de sardines met wat zout en peper en vul de buikholtes met het olijvenmengsel. Wikkel elke vis in twee of drie wijnbladeren. Rooster de vissen in 5 tot 8 minuten gaar op de barbecue. Keer ze een of meerdere malen.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken Op nrc.tv maakt Janneke deze sardientjes voor een stel vriendinnen en maakt er bovendien een peterseliesalade bij.

    • Janneke Vreugdenhil