Samen Google te lijf. Maar nu écht

Eindelijk gaan de zoekmachines van Yahoo en Microsoft samenwerken.

Hun gezamenlijke tegenstander heet Google.

Foto AP FILE - In this May 4, 2007 file photo of Times Square news ticker flashes a headline about Microsoft above a billboard for Yahoo in New York. Microsoft Corp. appears to have finally locked up rival Yahoo Inc. in a long-awaited Internet search partnership aimed at narrowing Google Inc.'s commanding lead in the most lucrative piece of the online advertising market. A person with knowledge of the talks told The Associated Press that the details of the Microsoft-Yahoo alliance are expected to be announced Wednesday July 29, 2009. (AP Photo/Mark Lennihan, File)
Foto AP FILE - In this May 4, 2007 file photo of Times Square news ticker flashes a headline about Microsoft above a billboard for Yahoo in New York. Microsoft Corp. appears to have finally locked up rival Yahoo Inc. in a long-awaited Internet search partnership aimed at narrowing Google Inc.'s commanding lead in the most lucrative piece of the online advertising market. A person with knowledge of the talks told The Associated Press that the details of the Microsoft-Yahoo alliance are expected to be announced Wednesday July 29, 2009. (AP Photo/Mark Lennihan, File) AP

Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar nu heeft softwaremaker Microsoft het voor elkaar. Samen met internetbedrijf Yahoo gaat het de krachten bundelen tegen Google, de dominante zoekmachine op internet.

Gisteren maakten Microsoft en Yahoo bekend dat ze de komende tien jaar hun advertentie-inkomsten en zoektechnieken willen delen. Het is dus geen volledige overname, zoals Microsoft vorig jaar nog probeerde.

De nummer drie en twee van de Amerikaanse internetbedrijven hebben samen een marktaandeel van ongeveer 30 procent: Microsoft is de kleinste, met 8,4 procent, en Yahoo heeft ongeveer 20 procent van de Amerikaanse zoekmarkt. Google is marktleider met 65 procent. In Nederland is Google verhoudingsgewijs nog groter: hier zoekt 95 procent met Google, 1 procent met Live Search en nog minder met Yahoo.

Door samenwerking met Yahoo hoopt Microsoft voldoende slagkracht te hebben om adverteerders een waardig alternatief te bieden voor Google. Tot nu toe is Microsofts eigen internetdivisie namelijk verlieslijdend. Microsoft legde afgelopen jaar 2,25 miljard dollar toe op diensten als MSN, Hotmail en Live Search.

Microsoft wil met het pact Google bestrijden op zijn sterkste punt: dat van de advertenties bij zoekresultaten. Die vormen het grootste deel van Googles jaaromzet van ruim 21,8 miljard dollar. Dankzij het succesvolle verkoopmodel, waarbij onder meer populaire zoekwoorden geveild worden, heeft Google geld genoeg om andere activiteiten te ontwikkelen. Producten als Google Docs, een online kantoorpakket en het onlangs aangekondigde Google Chrome OS besturingssysteem zijn weer een rechtstreekse bedreiging voor Microsofts belangrijkste bronnen van inkomsten: Office en Windows.

Afgelopen boekjaar liep de omzet van Microsoft een serieuze deuk op, vooral veroorzaakt door de verminderde pc-verkopen wegens de economische crisis. Het bedrijf kan het zich niet veroorloven dat gebruikers straks structureel overstappen op een ander product. Vandaar dat het zelf ook een door advertenties betaalde versie van Office gaat uitbrengen, die gratis via het web te gebruiken is.

Hoe ziet de samenwerking eruit? Yahoo gaat zijn zoekmachine baseren op Microsoft-technologie (de nieuwe zoekmachine Bing.com). Microsoft laat zijn advertenties voortaan door Yahoo afhandelen en betaalt de eerste vijf jaar 88 procent van de opbrengsten.

Yahoo verwacht dat de samenwerking met Microsoft per jaar zo’n 500 miljoen dollar aan extra omzet zal opleveren. Daarvoor moet de samenwerking nog wel goedgekeurd worden.

Yahoo deed vorig jaar ook een poging om samen te werken met Google op advertentiegebied. Google trok zich echter terug, omdat Amerikaanse mededingingsautoriteiten zo’n dominante partij op internet nooit zouden toestaan.

Microsoft en Yahoo benadrukken dat de overeenkomst alleen de advertenties bij zoekresultaten betreft. Overige internetactiviteiten zoals chatsoftware, webmail, het plaatsen van banners blijven volledig gescheiden, zeggen de bedrijven in een gezamenlijke persverklaring.

De intentieverklaring is de uitkomst van een langdurig proces van onderhandelingen en mislukte overnamepogingen. Eind januari 2008 deed Microsoft al een bod van 44,6 miljard dollar (destijds 29,9 miljard euro) op Yahoo. Het zou de grootste overname uit de geschiedenis van internet geweest zijn, ware het niet dat Yahoo het aanbod van Microsoft resoluut afwees. Ook een bod van 47,5 miljard dollar haalde het niet.

Yahoo heeft sinds de eerste overnamepoging door Microsoft zijn management vervangen. Dat gebeurde onder druk van de aandeelhouders, die een overname door Microsoft zagen zitten en gepikeerd waren dat topman Jerry Yang dwarslag. Inmiddels is Jerry Yang opgestapt en vervangen door Carol Bartz.

Afgelopen weken namen de geruchten over een nieuwe samenwerking toe. Microsoft had in de Verenigde Staten net een nieuwe zoekmachine aangekondigd: Bing.com. Yahoo liet al doorschemeren dat Bing een elegantere zoekoplossing was dan Microsofts vorige zoekmachine.

Overigens is de online advertentiemarkt nu niet op zijn best. Dat geldt voor de zogeheten internetbanners, maar ook voor advertenties bij zoekresultaten: Google heeft dit jaar zijn omzet door de crisis zien teruglopen, voor het eerst in de historie van het bedrijf.

    • Marc Hijink