Replica VOC-schip Den Helder door brand verwoest

Replica VOC-schip Den Helder door brand verwoest Den Helder, 30 juli. De replica van het VOC-schip Prins Willim in Den Helder is vanmorgen vroeg bijna helemaal verbrand. De driemaster was een belangrijke publiekstrekker van de museumhaven. De schade is volgens de eigenaar „vele miljoenen” euro.De oorzaak van de brand, die rond middernacht uitbrak, is nog onbekend. „De brand is op het onderste dek begonnen, op de plek van de keuken”, zegt een woordvoerder van politiekorps Noord-Holland Noord. „Of het kortsluiting was of een kaars, wordt nog onderzocht.”De Prins Willim lag in de Museumhaven Willemsoord. Het schip trok volgens directeur Groenheide van de Museumhaven tienduizenden betalende bezoekers per jaar. „Als je ’s avonds Den Helder binnenrijdt zie je de vuurtoren, overdag zag je het schip.”De Prins Willim was in de zeventiende eeuw vlaggenschip van de VOC. In 1984 en 1985 werd het nagebouwd. De replica lag in Nagasaki Holland Village in Japan. In 2003 kwam het naar Den Helder en werd eigendom van Libéma.„We willen het schip herbouwen, maar dat moet redelijkerwijs mogelijk zijn”, zegt een woordvoerster van Libéma. Herbouw is kostbaar, elk onderdeel is speciaal gemaakt. Groenheide: „Alleen al de grootste mast was uniek: 54 meter hoog en van aluminium.” Volgens Groenheide is het schip verzekerd voor 3 miljoen, volgens Libéma ligt het bedrag „echt wel een stukje hoger”. Na de Helderse brand zijn er nog twee replica’s van VOC-schepen in Nederland over: de Batavia in Lelystad en de Amsterdam in Amsterdam. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Brand heeft de replica van het VOC-schip in de Willemsoordhaven totaal verwoest Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 30-7-2009
Replica VOC-schip Den Helder door brand verwoest Den Helder, 30 juli. De replica van het VOC-schip Prins Willim in Den Helder is vanmorgen vroeg bijna helemaal verbrand. De driemaster was een belangrijke publiekstrekker van de museumhaven. De schade is volgens de eigenaar „vele miljoenen” euro.De oorzaak van de brand, die rond middernacht uitbrak, is nog onbekend. „De brand is op het onderste dek begonnen, op de plek van de keuken”, zegt een woordvoerder van politiekorps Noord-Holland Noord. „Of het kortsluiting was of een kaars, wordt nog onderzocht.”De Prins Willim lag in de Museumhaven Willemsoord. Het schip trok volgens directeur Groenheide van de Museumhaven tienduizenden betalende bezoekers per jaar. „Als je ’s avonds Den Helder binnenrijdt zie je de vuurtoren, overdag zag je het schip.”De Prins Willim was in de zeventiende eeuw vlaggenschip van de VOC. In 1984 en 1985 werd het nagebouwd. De replica lag in Nagasaki Holland Village in Japan. In 2003 kwam het naar Den Helder en werd eigendom van Libéma.„We willen het schip herbouwen, maar dat moet redelijkerwijs mogelijk zijn”, zegt een woordvoerster van Libéma. Herbouw is kostbaar, elk onderdeel is speciaal gemaakt. Groenheide: „Alleen al de grootste mast was uniek: 54 meter hoog en van aluminium.” Volgens Groenheide is het schip verzekerd voor 3 miljoen, volgens Libéma ligt het bedrag „echt wel een stukje hoger”. Na de Helderse brand zijn er nog twee replica’s van VOC-schepen in Nederland over: de Batavia in Lelystad en de Amsterdam in Amsterdam. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Brand heeft de replica van het VOC-schip in de Willemsoordhaven totaal verwoest Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 30-7-2009 NRC Handelsblad