Reed Elsevier reduceert schuld met emissie

Reed Elsevier wil nieuwe aandelen uitgeven om zijn schuld aanzienlijk te verlagen. Dat maakte de Brits-Nederlandse uitgever van wetenschappelijke, juridische en zakelijke informatie vanochtend bekend. Reed Elsevier zag zijn winst over het eerste half jaar van 2009 met meer dan de helft dalen naar 183 miljoen euro. De omzet was 3,43 miljard euro, 8 procent meer dan in het eerste half jaar van 2008.

Reed Elsevier heeft een schuld van circa 6 miljard euro. Die is ontstaan door de overname van het Amerikaanse bedrijf Choicepoint, leverancier van informatie aan verzekeringsmaatschappijen.

Reed Elsevier hoopte de schuld te kunnen aflossen met de verkoop van zijn tijdschriftendivisie Reed Business Information. RBI geeft in Nederland onder meer Elsevier en FEM Business uit en in de VS het entertainmenttijdschrift Variety. De verkoop mislukte.

Reed Elsevier wil nu alleen een deel van de tijdschriften in de VS verkopen. De Amerikaanse bladen die worden verspreid via controlled circulation (gratis toezending aan een welomschreven doelgroep) hebben de meeste last van de krimpende advertentiemarkt.

De uitgever wil maximaal 109 miljoen aandelen in de Britse tak uitgeven en 63 miljoen aandelen in de Nederlandse NV. Dat komt neer op 9,9 procent van het geplaatste aandelenkapitaal. Reed Elsevier heeft een marktkapitalisatie van 6 miljard euro in Groot-Brittannië en 5,8 miljard in Nederland. Zowel in Londen als in Amsterdam reageerden beleggers teleurgesteld op de geplande emissie. Rond het middaguur stond het aandeel 14 procent lager.