Ook zonnebank verwekt kanker

Zonnebanken zijn nu officieel ‘kankerverwekkend voor mensen’. Dat heeft het International Agency for Research on Cancer (IARC) vastgesteld. De IARC is onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Tot nu toe stonden bruiningsapparaten als ‘mogelijk kankerverwekkend’ te boek. Het is wetenschappelijk aangetoond, oordeelt de IARC, dat zonnebanken de kans op huidmelanoom met 75 procent verhogen, vooral bij mensen jonger dan 30. Melanoom is veruit de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Bijna 1 op de 5 patiënten overlijdt er binnen vijf jaar aan. De straling van de apparaten kan ook oogmelanoom veroorzaken. Lang is gedacht dat alleen UV-B, een bepaald deel van het ultravioletlicht van de zon, verantwoordelijk was voor de kankerverwekkende eigenschappen. Daarom geven zonnebanken vrijwel alleen UV-A af. Maar de IARC oordeelt nu dat UV-A net zo schadelijk is. (NRC)