Nieuwe Nederlandse ansicht-iconen gezocht

Labrie bij het Nieuwe groeten-uit-logo

De tijd van ansichtkaarten met tulpen, molens en Delftsblauwe vazen is voorbij. Nederland moet opnieuw op de kaart gezet. De ansichtkaart ook. Dat vinden ze althans bij het nieuwe, voorlopig alleen nog digitaal bestaande, Nationaal Historisch Museum. Die organiseren samen met Foam (Fotografiemuseum in Amsterdam) en het ANP Historisch Archief het project Nieuwe Groeten Uit....

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) wees bij het begin van het project in Almere vandaag, in het opblaasbare paviljoen van het project, op het belang dat het kabinet hecht aan ‘een kloppend tijdsbeeld’ voor de B.V. Nederland. Het project wil Nederlanders de kans bieden om hún beeld van Nederland te geven.

Vindt u de file waarin u iedere ochtend folkloristischer dan de bollenvelden? Of het schap met halal-producten in uw supermarkt typerender voor het Nederland van vandaag dan de Alkmaarder kaasdragers? Maak dan een foto en stuur hem naar de website van Nieuwe Groeten Uit...

Dat kan tot 1 januari 2010. Daarna zou er een nieuw ansichtbeeld van Nederland moeten zijn. Of een totaal nieuw beeld. Een beeld dat completer en realistischer is dan dat van de klompen en trapgeveltjes. Nieuwe Groeten Uit... denkt zelf aan Dutch design, jeugdculturen en Vinex-wijken. Als gezicht voor de campagne is tv-presentator Sebastiaan Labrie aangezocht, die onder meer een reisprogramma van de omroep Llink presenteert.

Het tussentijdse resultaat van de zoektocht naar foto’s is te zien in een opblaasbaar paviljoen dat van provincie naar provincie trekt. Op de website van Nieuwe Groeten Uit... staan al foto’s. Niet allemaal zijn ze even iconisch.

Zo zet een fotograaf Hilversum op de kaart met een non die boodschappen doet. Typisch Nederlands? Of vond de maker het gewoon een mooie foto?

De foto van een oudere Rotterdammer die zit uit te blazen op zijn rollator komt misschien meer in de richting. Vergrijzend Nederland is voor velen een realistsich beeld. Dat geldt ook voor de foto van een windmolenpark bij Eemshaven. Dat is een ander, moderner beeld dan de molens bij Kinderdijk, die tot de meest gefotografeerde van Nederland behoren.

Een vakjury nomineert aan het einde van de campagne vier foto’s per provincie. Die komen, dat dan nog wel, op een ouderwetse ansichtkaart.

Judith Spiegel

Zelf foto’s insturen of inzendingen bekijken kan op de site van het project www.nieuwegroetenuit.nl

Gerrit Komrij is met vakantie.

    • Judith Spiegel