Nieuw: tien soorten necrofilie

Er bestaan maar liefst tien verschillende soorten necrofilie. Althans, volgens een nieuw voorgestelde wetenschappelijke indeling. Op dit moment staat seksuele bevrediging door seks met doden nog niet eens als aparte stoornis in de twee meest gebruikte psychiatrische handboeken. In de DSM-IV-TR valt deze afwijking onder ‘parafilie, niet anderszins omschreven’ – overige seksuele afwijkingen dus. En in de ICD-10 van de Wereldgezondheidsorganisatie valt necrofilie in dezelfde categorie als ‘hijgen’, obsceen gedrag via de telefoon.

Verwarrend en niet erg wetenschappelijk, schrijft Anil Aggrawal, hoogleraar forensische geneeskunde te New Delhi, in het augustusnummer van Journal of Forensic and Legal Medicine. Ook omdat verschillende onderzoekers de term pseudonecrofilie hanteren, maar daarmee bedoelt de een dan fantasieën over seks met een lijk, en de ander seks met iemand die doet alsof hij dood is.

Aggrawal stelt een tiendeling voor waarin ook de verschillende soorten pseudonecrofilie zijn opgenomen (de eerste drie). Eén: mensen die graag seksuele rollenspellen spelen waarbij iemand doet alsof hij dood is (en bijvoorbeeld alsof een erectie rigor mortis is). Twee: mensen die het dode lichaam van hun overleden geliefde tijdelijk bij zich houden en er seks mee hebben omdat ze diens dood niet accepteren. Drie: mensen die fantaseren over seks met doden en bijvoorbeeld graag masturberen op een kerkhof.

Vier: mensen die dode lichamen seksueel betasten – sommigen gaan ervoor bij een begrafenisonderneming werken. Vijf: mensen die lichaamsdelen van doden (borst, penis) afsnijden en als fetisj bij zich houden. Zes: mensen die masturberen tijdens het verminken en soms deels opeten van dode lichamen. Zeven: mensen die seks hebben met een lijk als ze de kans krijgen, maar het normaal gesproken met levenden doen. Acht: mensen die liever seks hebben met doden dan met levenden en actief lijken opzoeken. Negen: mensen die moorden om seks met een lijk te hebben (zoals sommige seriemoordenaars). En tien: mensen die niet tot seks met levenden in staat zijn, alleen met dode lichamen.

Aggrawal hoopt dat zijn indeling meer onderzoek naar necrofilie oplevert.