Nederlanders in Kenia verdacht van extremisme

De Keniaanse politie heeft drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfstitel opgepakt bij de grens met Somalië. De vier mannen worden er volgens plaatselijke Keniaanse overheidsfunctionarissen van verdacht dat zij zich wilden aansluiten bij de radicaal-islamitische opstandelingenbeweging Al-Shabaab, die grote delen van Somalië in haar greep houdt en soms zelfmoordaanslagen pleegt. De Nationale Recherche stelt een onderzoek in naar mogelijke betrokkenheid van het viertal bij terrorisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de aanhoudingen, die afgelopen maandag al plaatsvonden. Een broer van één van de mannen deed die dag bij de politie Haaglanden aangifte van vermissing van zijn broer, nadat hij sms’jes had ontvangen dat zijn broer was aangehouden in Kenia, aldus het Openbaar Ministerie. De vier hebben volgens Keniaanse functionarissen verklaard dat ze „toeristen” waren.

Buitenlandse Zaken zegt dat het van de Keniaanse overheid geen informatie heeft ontvangen waaruit blijkt dat de mannen daadwerkelijk vervolgd worden. Volgens een woordvoerder is aan de Nederlandse ambassade in Nairobi medegedeeld dat de vier „binnen enkele dagen” worden uitgezet naar Nederland. „In de tussentijd wachten wij het Keniaanse onderzoek af”, aldus de woordvoerder. Buitenlandse Zaken wil, „vanwege privacy”, niet ingaan op berichten dat drie van de mannen geboren zijn in Marokko en één in Somalië, en dat allen 21 jaar zijn.

De opstandelingenbeweging Al-Shabaab (Arabisch voor ‘De Jeugd’) is de sterkste tegenstander van de internationaal erkende, maar machteloze Somalische regering. Al-Shabaab, dat grote delen van Zuid- en Centraal Somalië en van de hoofdstad Mogadishu in handen heeft, streeft naar een fundamentalistisch bewind.

Al-Shabaab telt vermoedelijk enkele honderden buitenlandse jihadisten, voornamelijk uit landen als Afghanistan en Pakistan. Maar er zijn ook berichten over trainingskampen in Somalië met Britten, Scandinaviërs en Amerikanen. In oktober vorig jaar blies een Amerikaanse Somaliër zichzelf op in de semi-autonome regio Puntland. Shirwa Ahmed was, voor zover bekend, de eerste Amerikaanse zelfmoordterrorist.