Nederlaag voor communisten Moldavië

De communisten in Moldavië hebben hun meerderheid in het parlement verloren. Volgens voorlopige uitslagen kreeg de Communistische Partij (CP) van president Voronin gisteren bij de verkiezingen 45 procent van de stemmen. De vier belangrijkste, pro-westerse oppositiepartijen zouden samen 51 procent hebben gekregen.

Voor de tweede keer in vier maanden tijd werden parlementsverkiezingen gehouden in de voormalige Sovjetrepubliek. Na de vorige verkiezingen in april, die de CP met 60 procent van de stemmen won, beschuldigde de oppositie de president van stembusfraude. Er braken rellen uit in de hoofdstad Chisinau.

In de weken daarna dwong de oppositie met een boycot van een stemming over een nieuwe president nieuwe verkiezingen af. De communisten beschikten sinds 2001 over een meerderheid in het parlement en bezetten de belangrijkste regeringsposten. Om verder te regeren zou de CP een coalitie moeten vormen met een van de oppositiepartijen maar die willen niet met de CP onderhandelen. De oppositie wil een eigen coalitie vormen maar het is nog onzeker of die er komt.

De verkiezingen in Moldavië, het armste land van Europa, zijn volgens waarnemers zonder al te grote incidenten verlopen. In het plaatsje Corjova nabij de autonome Moldavische regio Transnistrië blokkeerden onbekenden de doorgang naar een stembureau. President Voronin beschuldigde tijdens de verkiezingscampagne de oppositie ervan Moldavië te willen integreren met buurland Roemenië. (Reuters, AP, AFP)

Moldavië: pagina 5Commentaar: pagina 7