Leger Nigeria zet massale tegenaanval in

Het Nigeriaanse leger heeft een grote tegenaanval uitgevoerd om een einde te maken aan dagenlange gevechten met streng-islamitische militanten. De bestorming van een bolwerk van de militanten heeft volgens journalisten ter plaatse 100 tot 200 levens geëist.

Het leger verklaarde vanmiddag de strijd voor beëindigd in Maiduguri, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Borno waar zondag gevechten uitbraken tussen de plaatselijke politie en militanten. Soldaten gingen vanmiddag van huis tot huis op zoek naar achtergebleven militanten.

Vanochtend bestormden militairen nog een moskee in Maiduguri die toebehoort aan Boko Haram, een fundamentalistische militie die ijvert voor een islamitisch bewind in Nigeria. Gisteravond al begon het leger, dat versterking had gekregen van duizend man, zware beschietingen op het schuilkwartier van Yusuf Mohammed, de leider van Boko Haram.

Yusuf is volgens het leger ontkomen, samen met twee- tot driehonderd aanhangers. Zijn adjudant zou zijn gedood.

Een verslaggever van persbureau AFP in Maiduguri citeerde vanochtend een legerwoordvoerder die zei dat het offensief aan zeker tweehonderd militanten het leven heeft gekost. Een journalist van AP berichtte zeker honderd lijken te hebben gezien. Het totale dodental door de gevechten in het noorden van Nigeria sinds zondag ligt naar schatting tussen 300 en 600.

In totaal vier deelstaten in het noorden van Nigeria waren de afgelopen dagen het toneel van gevechten tussen Nigeriaanse veiligheidstroepen en militanten. Boko Haram, dat bekendstaat als de ‘Nigeriaanse Talibaan’, heeft aanhang onder gemarginaliseerde islamitische jongeren die zich keren tegen de in hun ogen decadente christenen in het zuiden van Nigeria, en tegen noordelijke, islamitische leiders die hen niet zouden vertegenwoordigen.

De politie bevrijdde gisteren ongeveer honderd vrouwen en kinderen die zes dagen waren vastgehouden door Boko Haram in een gebouw in Maiduguri. Veel vrouwen vertelden dat zij getrouwd zijn met militieleden, en dat ze gedwongen waren uit andere delen van Nigeria naar Maiduguri mee te komen. (Reuters, AP, AFP, BBC)