Lavendel tegen filestress

Een ongebruikt stuk weg, ingeklemd tussen twee zeventien meter hoge bergen lavendel. Midden tussen de snelwegen op één van de drukste knooppunten van Nederland, het Coenplein vlakbij Amsterdam.

Floris van der Kleij reed een aantal jaren geleden langs de tweehonderd meter ongebruikte weg op het knooppunt. Hij besloot samen met twee kunstenaars, Roel van Timmeren en David Veldhoen het stuk weg te veranderen in een landschapskunstwerk getiteld A-Venue.

Van der Kleij: „We wilden zichtbaar maken wat onzichtbaar was. De weg viel eerst niemand op, nu wel. Dat hebben we gedaan door in totaal 25.000 lavendelplanten neer te zetten op het ongebruikte viaduct en op de twee grote heuvels eromheen. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst maakte het project financieel mogelijk en van het geld kochten de kunstenaars de lavendel.

Vijftien vrijwilligers van Groenvoorziening Amsterdam waren drie weken bezig om de planten te poten. Van der Kleij: „We kozen voor lavendelplanten vanwege de kleur en omdat mensen deze plant associëren met Frankrijk en Toscane, maar de lavendel zet ook kilo’s fijnstof om. Bovendien werkt de geur van lavendel ontspannend.” Prettig voor alle automobilisten die iedere dag weer stress hebben in de file op het Coenplein.

In 2007 werd dezelfde locatie afgebeeld op deze pagina, toen was de heuvel nog kaal. Nu bloeit de lavendel en is het kunstwerk af. A-Venue zal nog tot 2012 te bewonderen zijn. Daarna wordt het viaduct waarschijnlijk aangesloten op de tweede Coentunnelbuis.

Op www.swamps.nl zijn meer foto's te zien van het project