Langer werken bij Avebe

Zestien maanden lang wekelijks 2,4 uur extra werken zonder extra loon. Dat vraagt de directie van aardappelzetmeelconcern Avebe van zijn 950 personeelsleden. Het bedrijf wil zo gedwongen ontslagen als gevolg van de recessie voorkomen.

Volgens vakbondsbestuurder Heino Smedes van CNV Bedrijvenbond ligt het werkgeversplan „gevoelig” bij de werknemers. Tijdens een overleg begin deze week tussen bonden en personeel bleek men „heel kritisch”, zegt Smedes. „De reacties variëren. Mensen zeggen ‘dat gaan we niet doen’ of komen met alternatieven hoe het volgens hen beter zou kunnen.” Het personeel heeft er met name geen vertrouwen in dat de maatregel tijdelijk is. Smedes ziet daarom meer in een eenmalige bijdrage van het personeel of het beter benutten van de flexibiliteit die al in de huidige cao is opgenomen.

Avebe heeft een goed jaar achter de rug, maar de vooruitzichten zijn slecht. De markten voor bouw- en papierproducten zijn door de crisis ingestort. De voedingstak draait goed, maar heeft last van prijsdruk. „Er volgt hoe dan ook een verliesgevende periode.” Of de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om een slechte periode te overbruggen, durft Smedes niet te zeggen.