Kate's Glasto Wellies

Mensen doen alsof zij naar een festival gaan voor de muziek, maar niets is natuurlijk minder waar. Mensen gaan naar een festival voor elkaar. En om, ergens vanaf een ver podium of in een holle, wapperende tent, vagelijk een band te horen spelen.

Daarom moet je er bij het bezoeken van een festival leuk uitzien, volgens een bepaalde styling, en dat is niet makkelijk. Gestyled naar een festival is niet iets van de laatste jaren, trouwens, waarin elk rijtjeshuis en elke willekeurige huisvrouw constant onderworpen wordt aan stylingadviezen van bekwame of minder bekwame lieden. Nee, deze kwestie speelt al sinds Woodstock.

Misschien was Woodstock zelfs wel het meest gestylede popfestival in de geschiedenis. Mensen styleden zichzelf toen en masse in jassen die van Afghaanse windhonden gemaakt waren, in omgeslagen dekens, in blote basten met veel lichaamsbeharing en grote kettingen, of gewoon helemaal bloot, of bloot met modder. Ook de vervoermiddelen waarin zij naar het festivalterrein kwamen, waren hevig gestyled. Favoriet was, uiteraard, een leuke oude bus die met bloemen was beschilderd.

Hier was niets casuals aan, niets ‘ik neem een tent en een windjack mee, en ik zie wel’. Er werd over nagedacht. En dat is nog steeds zo.

Tegenwoordig is het Afghaanse windhondengehalte misschien lager, maar de basiselementen van

festivalstyling zijn hetzelfde: een beetje vies, een beetje oud, een beetje gescheurd, maar toch esthetisch.

Vrouwen nemen als voorbeeld het liefst Kate Moss’ look uit de tijd dat zij nog achter Pete Doherty aanstrompelde en zo menig popfestival bezocht. De look die zij toen aanhing, is anno 2009 nog prima bruikbaar. Een rafelig T-shirtje, een gilet. Een piepklein vintage tasje. Daaronder een piepkleine hotpants (als het gaat regenen, kun je beter blote benen hebben), en onder dat broekje het belangrijkste stylingelement: hoge regenlaarzen. Wellies, om met de Engelsen te spreken. Of ‘Kate’s Glasto Wellies’, omdat ze voor het eerst met die laarzen werd gespot op het Glastonbury Festival.

Kate’s Glasto Wellies zijn van het merk Hunter, vijftig pond per paar. Duur, maar stijlvol.

Voor mannen is het moeilijker om een festivalstijlicoon te vinden. Het blijft terugvallen op het aloude, veilige recept: shirt van een of ander eerder festival of concert (liefst obscuur, oud en rafelig), spijkerbroek en klittende haardos. En misschien dit jaar, waarom ook niet, een paar Hunters om door de festivaldrek te waden. In mannelijk zwart, of legergroen. Niemand hoeft te weten dat Kate ze ook heeft gedragen.

Aaf Brandt Corstius

Lees veel meer columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius