Jiskefets pronkdochter

Veel sterren stonden al voor een camera voordat ze beroemd werden, en die opnames zijn vaak op internet te vinden. Vandaag in de serie: actrice en filmster Carice van Houten.

Carice van Houten en Kees Prins

Drie patsers in een patsersboot, aangemeerd in een Amsterdamse gracht. Ze vieren de verjaardag van één van de drie, die door de rosé langzaam maar zeker aangeschoten raakt en prompt sentimenteel wordt. De andere twee hebben een vocale verrassing voor hun vriend in petto. Nummer twee wordt vergezeld door zijn mooie jonge dochter („Mereltje, lieverd, kom d’r bij!”) die bovendien een aardig vriendinnetje heeft meegebracht. „Hoe later de dag hoe schoner het volk”, brengt de jarige met enige moeite uit. Nadat de muzikale ode succesvol is voltooid, begint de tweede man op kledderige toon over zijn – naast hem gezeten – dochter op te scheppen. „Toen was ze een jaar of vier, vijf”, zegt hij, „en toen deed ik 'r in bad, en ik zag die billetjes, en tóen dacht ik al: die gaat later de mannen behoorlijk het hoofd op hol brengen”.

Aldus een scène uit de Jiskefet-aflevering van 10 november 2002, met Herman Koch als de jarige, Kees Prins als de vader en Michiel Romeijn als nummer drie. En het jonge meisje dat met groeiend ongemak het gepoch van haar vader aanhoort, was de 26-jarige Carice van Houten – aanvankelijk zonder tekst, tot ze zich tenslotte tot haar vriendin (Valeria Drangosch) wendt met de woorden: „We gaan naar huis”.

Haar tv-debuut had Carice van Houten al vijf jaar eerder gemaakt, in de tv-serie Labyrint, over zeven kunstacademiestudenten in één huis – aangeprezen als een Hollands soort Fame, maar desondanks pover bekeken. Zelf studeerde ze toen aan de Kleinkunstacademie. Op haar site staat te lezen hoe ze destijds werd ontdekt door casting director Hans Kemna: „Ik zag een prachtig meisje staan in een café, ze had een T-shirtje aan met Johan Cruijff erop, strak over haar borsten gespannen. En ze stond daar druk met haar armen te praten, het leek alsof de Cruijff op haar shirt aan het praten was. Ik dacht meteen: die is het!” Ten tijde van Jiskefet had Carice van Houten ook de hoofdrol in de tv-film Suzy Q al achter de rug. Maar toch was ze toen nog onbekend genoeg om even zo’n figurantenrolletje als de dochter van Kees Prins te komen spelen. „Het goeie aan haar was dat ze aan drie woorden genoeg had”, vertelt Herman Koch in een interview op YouTube. „Als we opeens hadden bedacht dat er eigenlijk nog een jong meisje bij moest, kon je ’s morgens Carice bellen en dan kwam ze gewoon ’s middags even langs”.

Henk van Gelder

Bekijk Carice van Houten en serie via nrc.nl/achterpagina

    • Henk van Gelder