'Je wint toch van de beste dj's'

DJ Chuckie staat op het nieuwe Raw Rhythm Festival in Amsterdam, dat morgen begint. De line-up lijkt een pleidooi voor het opheffen van alle muzikale grenzen.

DJ Chuckie Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold den haag dj chucky foto rien zilvold Zilvold, Rien

Op het vipfeestje in nachtclub Drai’s in Las Vegas staat rapper, dj en producer Lil Jon uit Atlanta naast dj Chuckie uit Den Haag. Lil Jon, grondlegger van de opzwepende zuidelijke hiphopvariant crunk (een samenvoeging van ‘crazy’ en ‘drunk’) roept in het YouTube-filmpje naar het publiek: „We’re gonna get crazy tonight! My nigger jumped off a plane from motherfucking Amsterdam…” Chuckie staat over zijn apparatuur gebogen en voert de beat verder op.

Het publiek begint te joelen, terwijl Lil Jon, producer van internationale hits als Yeah! van Usher en Goodies van Ciara, op en neer begint te springen op de pompende vierkwartsmaat van de Nederlandse dj. Hij schreeuwt dat hij van Las Vegas houdt. En nog een keer, en nog een keer. Dan begint het publiek met bankbiljetten te gooien naar het dj-podium. „Gooi niet met geld”, zegt Lil Jon. „Wij gooien alleen geld naar bitches.” Daarna doet hij nog de groetjes aan „alle siliconen in het huis”.

Anderhalve maand later zit Chuckie (31) op een terrasje op de Grote Markt in zijn woonplaats Den Haag. Hij was twee dagen eerder in Belgrado, de dag daarvoor in Gran Canaria, morgen vertrekt hij naar Kreta en hij vliegt daarna door naar Spanje. Chuckie vertelt glimlachend dat het in de periode dat hij vooral hiphopmuziek draaide, altijd zijn droom was met grote namen uit de Amerikaanse hiphopscene samen te werken. „Sinds ik meer house ben gaan doen heb ik een plaat gemaakt met Jermaine Dupri, heb ik twee dagen in de studio gezeten met Lil Jon en heeft Redman me gebeld omdat hij met me wil samenwerken als hij in Amsterdam is.”

Want Europese dancemuziek is populair onder Amerikaanse hiphopproducers, zoals Kanye West, voor wie Daft Punk een inspiratiebron is, of will.i.am van Black Eyed Peas, de groep die recent met The E.N.D. een album uitbracht dat hevig geïnspireerd was door Europese dance. Will.i.am vroeg de Nederlandse dj nog om een cd op te sturen. „Hij belde en vroeg me hem te inspireren”, zegt Chuckie. „Ik hoop dat hij er wat aan heeft gehad.” Met het nieuwe geluid belandde rapgroep Black Eyed Peas op housefeest Sensation. Chuckie: „Dat kan gewoon.”

Chuckie is onder de indruk van de toenemende kwaliteit van hiphop in Nederland. „Vooral de productie is dik, maar ik zie me niet een hele avond Nederlandstalige hiphop draaien. Ik ben een dj; ik bedien het publiek. Bij hiphop gaat het om het verhaal van de artiest, op de dansvloer wil het individu centraal staan; die wil zichzelf laten zien.”

Chuckie won dit jaar een TMF Award voor beste dance-dj van 2009, in een categorie waarvoor onder meer ook Tiësto en Armin van Buuren genomineerd waren. Eerder kreeg hij prijzen als ‘beste urban dj’, maar deze prijs is belangrijker voor hem. „Je wint toch van de beste dj’s van de wereld”, lacht Chuckie. „Maar ook urban dj’s kwamen me feliciteren. Ze zeiden: ‘het is ons gelukt’. Zo voelt het ook wel een beetje.”

De benaming ‘urban’ ging benauwend werken, zeker voor een dj die op housefeesten rustig een hiphopplaat opzet, en op hiphopfeesten house; zolang hij het publiek maar aan het dansen houdt. In hokjes denken wordt steeds lastiger, zegt hij. Hoe noem je clubhits van urban acts als Flo Rida, Pitbull en Black Eyed Peas, die een stevige house-invloed hebben? Of de Dirty Dutch-muziek van Chuckie en in zijn kielzog Afrojack; de rauwe Nederlandse housevariant waarin de hiphop juist dominant doorklinkt.

Chuckie is geboekt als headliner op het nieuwe Raw Rhythm Festival in Amsterdam, waarvan de line-up leest als een pleidooi voor het opheffen van alle muzikale grenzen. Dizzee Rascal mixt grime, hiphop en house; Hypnotic Brass Ensemble brengt het schetterende koper van de jazz samen met hiphop; de Amsterdamse dj Tom Trago mengt house met disco en electro; het Britse dj-team Heatwave doet hetzelfde met dancehall, garage, jungle en dubstep.

Er staan gouden oude dancetrends op het programma, zoals de triphop van Lamb, de jungle van General Levy en de drum&bass van Roni Size, en trends die gisteren bedacht lijken, zoals de nog wat verder opgevoerde turbo crunk van Lunice. Er is stevige hiphop en rustige soul; ontspannen roots-reggae en rauwe dancehall.

Volgens Chuckie maakt het festival een statement. „Dat is heel tof. Door alle stijlen door elkaar te programmeren, hebben ze een dikke middelvinger gemaakt naar de hokjesgeest.”

Chuckie was in Nederland een voorloper van de versmelting van muzikale stijlen. Binnenkort verwacht hij naast voortgaande samensmelting, juist ook een opleving van muziek die op de oorsprong van het eigen genre teruggrijpt. „Ik heb zelf soms ook even genoeg van al die fusion”, zegt hij. „Dan wil ik weer even een goede, rauwe hiphopplaat horen. Of techno. Ik vind de combinatie van chocolade-ijs en citroenijs lekker maar heb soms ook trek in alleen één van die twee. Om het te kunnen mengen, moet het eerst afzonderlijk ook goed smaken.”

Raw Rhythm Festival. Van 31/7 t/m 1/8 Westergasfabriek, Amsterdam. rawrhythmfestival.com

    • Saul van Stapele