Is er op Lowlands wel eens een baby geboren?

Bij festivalromantiek hoort een flinke modderglijbaan, onzelfzuchtige wietverspreiding én een plotselinge bevalling. Minstens twee baby’s zouden in 1969 zijn geboren op Woodstock, moeder aller festivals. Is er ooit weleens een baby op Lowlands geboren?

Er is in ieder geval een flink aantal baby’s verwekt op Lowlands, volgens directeur Eric van Eerdenburg. „Nu Lowlands de zeventiende editie beleeft, komen er verdacht veel eind dertigers, begin veertigers met hun pokdalige pubers. Relatief vaak heten ze Lola. Of Juliet en Charly, net als onze festivaltenten.”

Maar op het festivalterrein is nog nooit een baby geboren, volgens Van Eerdenburg. Voor zover bekend is ook nooit een hoogzwangere vrouw afgevoerd met persweeën door een dansende baby.

De directeur ontraadt aanstaande moeders te komen. Het terrein is 180 hectare groot, je maakt veel kilometers. Ben je „hoogzwanger en stronteigenwijs”, mijd dan in ieder geval de ‘pit’ vooraan bij grote podia, als je liever niet wil dat 15.000 Lowlanders je buik moshen.

Het gekke is dat de Woodstock-baby’s ook nooit zijn getraceerd. Elliot Tiber, eigenaar van het El Monaco Motel waar de organisatoren verbleven, zwéért dat hij eigenhandig een baby heeft verlost. De moeder zat op een motor, sprak slecht Engels met een Frans accent en viel schreeuwend voor Tibers voeten neer, zo zei hij in 1989, het jaar van Woodstock II, tegen de The New York Times. „I don’t remember if it was a boy or girl because I became hysterical.”

Het fotomagazine LIFE riep alle Woodstock-veteranen in 1989 nog eens op hun ervaringen te delen, van ,,the highest high” tot ,,the biggest bummer”, maar moeder noch kind meldden zich. Joel Makower, auteur van het boek Woodstock: An Oral History had daarvoor een verklaring in The New York Times: „The mother is now a respectable citizen, a schoolteacher, let’s say, in a small community in upstate New York and does not want the world to know she gave birth in an alfalfa field in Sullivan County.”

Kijk. Dat kan natuurlijk ook gelden voor Lowlands-moeders. Iedereen van 17 of jonger met de geboorteplaats Biddinghuizen is verdacht.

Eppo König

    • Eppo König