Ierland neemt gevangenen uit Guantánamo Bay op

DUBLIN. Ierland gaat binnen twee maanden twee gedetineerden uit de Amerikaanse terreurgevangenis op Guantánamo Bay in Cuba opnemen. Dat heeft de Ierse minister van Justitie, Dermot Ahern, gisteren bekendgemaakt. Ahern zei dat de twee mannen behoren tot een groep van ongeveer vijftig gevangenen”die niet beschouwd worden als een bedreiging voor de veiligheid, maar niet naar hun eigen land terug kunnen”. De VS hebben Europese landen opgeroepen om deze gevangenen op te nemen, maar tot nu toe heeft alleen Frankrijk aangeboden een gedetineerde op te nemen. Ahern weigerde om de gevangenen te identificeren, maar volgens Amnesty International komen beide mannen uit Oezbekistan en werden ze in 2001 gevangengenomen in buurland Afghanistan onder omstreden omstandigheden. In januari maakte de Amerikaanse president Obama bekend dat hij het detentiecentrum op Guantánamo Bay wil sluiten in 2010.