Ieren hopen op komst van Oezbeekse herder

Er komt mogelijk snel een einde aan de acht jaar lange lijdensweg van de Oezbeekse schaapsherder Oybek Jabbarov. Gisteren maakte Ierland bekend twee van de vier Oezbeken op te nemen die nog in het Amerikaanse strafkamp opGuantánamo Bay in Cuba vastzitten. Ierse mensenrechtenactivisten die de afgelopen jaren lobbyden voor opname van Jabbarov, hebben goede hoop dat hij een van de twee gelukkigen is.

Jabbarov is een van de schrijnendste gevallen op Guantánamo. De Oezbeek (31) leefde in 2001 als vluchteling in Noord-Afghanistan, samen met zijn zwangere vrouw en jonge zoon. Tijdens de Amerikaanse inval van het land ontmoette hij in een theehuis strijders van de Noordelijke Alliantie, die samen met de VS optrokken tegen de Talibaan. Zij boden hem een lift aan naar de stad Mazar-e-Sharif, maar leverden hem uit aan het Amerikaanse leger, dat in die eerste maanden na 11 september duizenden dollars uitloofde voor elke vermeende Al-Qaeda- of Talibaan-strijder.

In juni 2002 belandde Jabbarov zodoende in Guantánamo, waar al snel kwam vast te staan dat hij wel een moslim, maar geen extremist was. „Mijn cliënt is eerder Borat, dan dat hij Khalid Sheikh Mohammed is”, aldus zijn advocaat vorig jaar. Washington wil hem echter niet terugsturen naar Oezbekistan, omdat hij daar bijna zeker gemarteld en vervolgd zou worden. Zo kwamen Oezbeekse agenten hem in zijn cel in Guantánamo verhoren en maakten hem uit voor wahhabi (extremist).

Jabbarov zou zelf hebben aangegeven graag naar Ierland te gaan, omdat het een land is met veel schapen om te hoeden.