Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Het geluk van de kip

En als we nu toch kervel en dragon gevonden zouden hebben, dan is er natuurlijk niets wat ons weerhoudt om een lekker kipje te braden. Poulet à l’estragon, een van die geweldige Franse keukenklassiekers die zomer en winter van toepassing zijn.

Zal ik nog eens zeuren over kip? Of is dat niet meer nodig omdat niemand natuurlijk meer het meest veelzijdige stukje vlees uit de bio-industrie koopt? Krankzinnig dat die reclame voor kip nog altijd maar doorgaat, met EU-subsidie. Het tegenradiospotje (‘Kip, het meest mishandelde stukje vlees’) hoor ik nooit meer.

Kippen, en dan bedoel ik vleeskuikens (ze worden helemaal nooit volwassen) hebben het vaak niet leuk. Ze komen met enorm veel kuikentjes in een geweldig grote stal en worden zo razendsnel vetgemest dat ze letterlijk dichtgroeien – na zes weken is de stal barstensvol. Sommige kippen vallen al voor de zes weken om zijn zomaar dood neer, hun hart houdt de groeispurt niet bij.

Geen gezellig verhaal als je aan eten denkt, maar koop dan ook maar gewoon een kip die het iets beter heeft gehad. Dat kan natuurlijk een biologisch Kemper landhoen zijn, dat bijna twee keer zo lang heeft geleefd, naar buiten heeft gemogen en véél meer ruimte heeft gehad (4 vierkante meter in plaats van 80 centimeter) dan die stakkers uit de gevangenis. Maar het kan ook, als iemand zo’n Kemper te duur vindt bijvoorbeeld, een ‘compromis’ kip zijn als de ‘Volwaard-kip’ van onder meer de Jumbo supermarkten. Die heeft een week langer geleefd, en meer bewegingsvrijheid gehad en meer kipwelzijn gekend dan de gewone, maar is niet biologisch grootgebracht.

Voor de Franse scharrelaars die je nu veel in de schappen ziet geldt ongeveer hetzelfde als voor de Volwaard.

Een heerlijk gelukkig kipje laat zich goed combineren met courgette – en iedereen die een moestuin heeft of een courgetteplant, of die in andermans moestuin komt, of bij die stalletjes langs de weg, of zelfs op de markt, iederéén kortom, weet dat de courgettes op het ogenblik in hordes op ons af komen. De planten produceren als gekken, we moeten ze kalmeren en een halt toeroepen, kálm toch, kálm, het hoeft niet zo wild en overdadig, maar ja, ze zijn nu eenmaal zo. Hevig in leven.

Meng boter, dragon, knoflook en een snuif zout door elkaar. Smeer de kip van binnen en buiten in met peper en zout, vanbuiten ook met olijfolie en doe de klont boter in de buikholte. Braad de kip ongeveer een uur in de oven op 175 graden, keer haar af en toe om.

Als ze gaar is, doe dan de cognac in een soeplepel, steek die aan en giet die over de kip. Zet de kip nog even terug in de warme oven zodat de cognacsmaak zich met de saus (van de boter en de kippenjus en de dragon) verbindt. Doe er eventueel, als je de saus te weinig of te schraal vindt, nog een scheutje room bij.

Snijdt de courgettes in plakjes en bestooi ze met zout. Bak ze in twee of drie porties in de boter, maal er ook peper over. Beweeg en keer ze steeds goed. Strooi er als ze klaar zijn de kruiden over.