Geruchten en roddels bepalen beeld Michael Jackson

Michael Jackson genereert na zijn dood meer nieuws – en roddels – dan ooit. Is hij vermoord? Hoe groot is de erfenis? Wie gaat er voor zijn kinderen zorgen? Een stand van zaken.

Een agent verlaat na een huiszoeking de praktijk van Jacksons lijfarts Dr. Murray in Las Vegas. Foto AFP LAS VEGAS - JULY 28: A Las Vegas Metropolitan Police Dept. officer leaves Global Cardiovascular Associates Inc., the medical office of Michael Jackson's personal physician Dr. Conrad Murray, after Las Vegas and Los Angeles police and federal Drug Enforcement Administration agents searched it July 28, 2009 in Las Vegas, Nevada. Authorities also searched Murray's Las Vegas home as they investigate Jackson's death. Ethan Miller/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Een agent verlaat na een huiszoeking de praktijk van Jacksons lijfarts Dr. Murray in Las Vegas. Foto AFP LAS VEGAS - JULY 28: A Las Vegas Metropolitan Police Dept. officer leaves Global Cardiovascular Associates Inc., the medical office of Michael Jackson's personal physician Dr. Conrad Murray, after Las Vegas and Los Angeles police and federal Drug Enforcement Administration agents searched it July 28, 2009 in Las Vegas, Nevada. Authorities also searched Murray's Las Vegas home as they investigate Jackson's death. Ethan Miller/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Michael Jackson is overleden in het multimediatijdperk. Vijf weken na zijn dood wemelt het op televisie en internet en in kranten en bladen nog van de berichten over hem. Nieuws, roddels en pure fantasie zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zou het waar zijn dat zijn neus kwijt is, zoals websites melden? En dat het geen echte neus was, maar een prothese? En dat hij kaal was en nog maar 50 kilo woog?

Heeft Michael Jackson echt in het CNN-programma van Larry King, tijdens een opname op Jacksons landgoed Neverland, als een geest door het beeld gelopen? Er dook ook een filmpje op van de opnames van een oude Pepsi-commercial, waarbij Michael Jacksons haar in brand vloog. Het verhaal gaat nu dat hij daar zulke brandwonden aan overhield, dat hij verslaafd raakte aan de pijnstillers.

Bij al dit ‘nieuws’ is er maar één feit dat werkelijk vaststaat: Jackson overleed op 25 juni op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De doodsoorzaak is nog altijd niet bekendgemaakt.

Michael Jackson is mogelijk door nalatigheid van zijn arts overleden. De politie van Los Angeles heeft de afgelopen anderhalve week verscheidene huiszoekingen gedaan in klinieken en de woning van deze arts, op zoek naar bewijs. Medicijnen, harde schijven van computers, documenten en telefoons zijn in beslag genomen.

Dokter Conrad Murray (51) is sinds enige jaren de persoonlijke arts van Jackson. Hij was in het Californische huurhuis van de zanger in Bel-Air aanwezig toen deze overleed. De autoriteiten hebben nog niet gezegd dat hij officieel wordt verdacht van dood door schuld, maar de Amerikaanse media houden het daar wel op. Ze maken dat op uit de manier waarop de huiszoekingsbevelen waren geformuleerd en het zou ook blijken uit rechtbankdocumenten. Daarnaast citeren ze anonieme bronnen bij justitie. De sheriff van Los Angeles is inmiddels een onderzoek begonnen om te achterhalen waar het lek naar de media zich bevindt.

Dokter Murray heeft twee keer een verklaring afgelegd tegenover de politie, waarvan de inhoud niet openbaar is gemaakt, al berichten ook gerenommeerde kranten en persbureaus erover. De eerste keer, vlak na het overlijden van Jackson, zou hij hebben ontkend dat hij pijnstillers had toegediend. Entertainmentsites als TMZ.com maar ook persbureaus melden dat Murray inmiddels heeft toegegeven dat hij een voorraad medicijnen verborgen hield in een kast in het huis van de popster. Hij zou de zanger via een infuus het verdovingsmiddel Propofol hebben toegediend, om hem te helpen in slaap te vallen. Daarbij zou hij zelf ook in slaap zijn gevallen. Toen hij wakker werd, was Jackson overleden. De arts probeerde de zanger met hartmassage te reanimeren, en bleef daar tot in het ziekenhuis mee doorgaan.

Voor alle duidelijkheid: politie en justitie hebben dit verhaal niet bevestigd.

De familie Jackson zelf zorgt er ook voor dat het circus in beweging blijft. Vader Joe verscheen in de show van Larry King om de beschuldigingen dat hij Michael in zijn jeugd had geslagen, te ontkennen. Zus LaToya brengt een liedje uit als eerbetoon.

Het stoffelijk overschot van Jackson is vorige week vrijdag op verzoek van de familie (die uitgaat van moord) voor de tweede keer onderworpen aan een uitvoerige autopsie. De resultaten zullen naar verwachting pas over enkele weken bekend worden.

Michael Jackson is ondertussen nog steeds niet begraven. Met het stoffelijk overschot is heel wat af gesleept. Na de massale herdenkingsbijeenkomst op 7 juli in het Staples Centre in Los Angeles werd het via een tunnel afgevoerd, om fans op een afstand te houden. Daarna lag het een tijdje in het mausoleum van Motown-oprichter Berry Gordy. Toen fans dat ontdekten en probeerden in te breken, werd het lichaam overgebracht naar Forest Lawn Memorial Park, een beroemde begraafplaats in Hollywood.

Naast de berichtenstroom rondom de doodsoorzaak is er nog het gevecht over zijn kinderen en over zijn financiële nalatenschap. Jackson had, voor zover bekend, drie kinderen: de 12-jarige Michael Joseph Jr., beter bekend als ‘Prince Michael’, de 11-jarige Paris Michael Katherine en de 7-jarige Prince Michael II, bijgenaamd ‘Blanket’ (dekentje). Zij wonen vooralsnog bij oma Jackson.

Officieel speelt de strijd om de voogdij zich af tussen grootmoeder Katherine Jackson (79) en de moeder van de twee oudste kinderen, Deborah Rowe, een voormalige verpleegster die enkele jaren met de zanger getrouwd was. (De moeder van het jongste kind is onbekend.) Maar af en toe verschijnen er berichten dat er andere kapers op de kust zijn, zoals Janet Jackson (de zus van de zanger) en zijn huidarts. Deze laatste beweert dat hij de biologische vader is van de twee oudste kinderen.

Op 3 augustus beslist de rechter wie de voogdij krijgt. Dan wordt ook bekeken of de kinderen en hun verzorger een toelage krijgen uit de erfenis, en of een testament uit 2002 rechtsgeldig is. In dit stuk zou staan dat de popster zijn moeder, zijn kinderen en een aantal liefdadigheidsinstellingen aanwijst als erfgenamen.

De grote vraag is hoeveel geld er uit de nalatenschap is te verdelen. Michael Jackson heeft veel rechtszaken gevoerd om zich te verweren tegen beschuldigingen van kindermisbruik. Hij zou zo’n 500 miljoen dollar (355 miljoen euro) aan schulden hebben gehad. Maar hij had ook waardevolle bezittingen, zoals vijftig procent van de aandelen van Sony/ATV Music Publishing. Deze firma beheert de rechten op alle muziek van The Beatles en op heel veel nummers van andere artiesten, zoals Bob Dylan, Joni Mitchell en Beck. Deze aandelen alleen al zouden 500 miljoen euro waard zijn.

Jackson blijkt ook kapitaal verborgen te hebben. Een financieel adviseur heeft opgebiecht dat hij enkele miljoenen voor de muzikant had weg gesluisd. Jackson had daar ooit een ‘droomhuis’ voor willen kopen. Het geld is overgedragen aan de afwikkelaars van de erfenis. En de nalatenschap groeit nog steeds. De platen van Jackson verkopen sinds zijn dood bijna even goed als in zijn hoogtijdagen, de jaren tachtig van de vorige eeuw. Twee weken na zijn dood waren er wereldwijd 8 miljoen cd’s van hem verkocht. Van zijn biografie Moonwalk verschijnt in oktober een herziene editie. Sony wil een film maken van de laatste dagen van zijn leven en heeft daarvoor 50 miljoen euro geboden.

Beelden en meer over Michael Jackson: nrc.nl/kunst

    • Claudia Kammer