FC Twente blijft overeind na rode kaart

Doelman Sander Boschker van FC Twente werpt zich in het strafschopgebied voor de benen van de doorgebroken Sporting Portugal-aanvaller Hélder Postiga, die neergaat. Foto’s ProShots sporting portugal - fc twente 29-07-2009 lissabon voorronde champions league seizoen 2009 - 2010 aanleiding strafschop en rode kaart boschker haalt postiga neer
Doelman Sander Boschker van FC Twente werpt zich in het strafschopgebied voor de benen van de doorgebroken Sporting Portugal-aanvaller Hélder Postiga, die neergaat. Foto’s ProShots sporting portugal - fc twente 29-07-2009 lissabon voorronde champions league seizoen 2009 - 2010 aanleiding strafschop en rode kaart boschker haalt postiga neer Pro Shots

Sporting Portugal0FC Twente0

Scheidsrechter: Brych (Dui). Toeschouwers: 25.000. Rode kaart: 24. Boschker (FC Twente).

Na nog geen half uur leek FC Twente een goed resultaat in de voorronde van de Champions League tegen Sporting Lissabon al te kunnen vergeten. Aanvaller Hélder Postiga kwam alleen voor de 38-jarige doelman Sander Boschker, die uitgleed toen hij uit zijn doel kwam en zich daarna voor de benen van de Portugees wierp. Scheidsrechter Felix Brych stuurde Boschker van het veld en kende een strafschop toe aan de thuisploeg.

Maar reservedoelman Nikolaj Michailov (21) had een dag voor de wedstrijd met keeperstrainer Theo Snelders de strafschoppennemers van Sporting nog eens doorgenomen. Zo wist hij dat aanvoerder João Moutinho, product van de befaamde jeugdopleiding van de club uit Lissabon, een voorkeur heeft voor de linkerhoek. Koud ingevallen voor middenvelder Kenneth Perez keerde de Bulgaarse huurling van Liverpool de weinig overtuigende penalty van de Portugese international.

In het resterende ruime uur bleken de negen overgebleven veldspelers van FC Twente in staat het aanvalsspel van Sporting te saboteren. De keren dat de ploeg van trainer Paulo Bento wel in het strafschopgebied van de nummer twee van de eredivisie wist te geraken, trad Michailov op. De 0-0 was een opsteker voor de ploeg van trainer Steve McClaren, die Sporting dinsdag voor de return ontvangt in de eigen Veste. Inzet is een plek in de laatste voorronde van het belangrijkste Europese clubtoernooi, de verliezer rest deelname aan de Europa League.

„De spelers hebben een heroïsche strijd geleverd”, zei McClaren bij de persconferentie. „Wat organisatie, discipline en inzet betreft hebben we het geweldig gedaan. Dit resultaat biedt perspectief voor de terugwedstrijd. We kwamen hier met de doelstelling de beslissing pas in Enschede te laten vallen, daar zijn we in geslaagd.”

Maar de rode kaart voor Boschker maakte het onmogelijk de werkelijke krachtsverhoudingen te bepalen tussen FC Twente en de nummer twee uit de Portugese competitie. Vooral in de tweede helft wist Sporting zich geen raad met de stug verdedigende gasten, die slim stonden gepositioneerd op de eigen speelhelft. Illustratief was de laatste armoedige doelpoging, van Fábio Rochemback, nota bene ingevallen om een treffer te forceren. De Braziliaan schoot meters over het doel.

FC Twente kon in stadion José Alvalade alleen de eerste 25 minuten laten zien tot wat het in staat is. De ploeg was gevaarlijk via de nieuwe vleugelaanvallers Miroslav Stoch en Bryan Ruiz, die Eljero Elia (vertrokken naar HSV) en Marko Arnautovic (waarschijnlijk naar Internazionale) moeten opvolgen. FC Twente verkocht deze zomer ook Edson Braafheid (Bayern München), maar haalde Irakees international Nashat Akram, Zuid-Afrikaans international Bernard Parker, Vitesse-verdediger Nicky Kuiper, De Graafschap-aanvaller Luuk de Jong en huurling Ransford Osei van Maccabi Haifa.

Basisspeler Stoch, gehuurd van Chelsea, toonde zich voorlopig de opvallendste aankoop. Hij dacht in de openingsfase recht te hebben op een strafschop, maar liet zich te gretig vallen over een Portugees been. De beste kans voor FC Twente kwam bij verrassing nog diep in de tweede helft. Blaise N’Kufo schoot de bal echter in het zijnet.

    • Michiel Dekker