Eén gesprek en OZ is ineens twee topspelers kwijt

Hockeyclub Oranje Zwart zag onlangs met Robert van der Horst en Rob Reckers twee internationals vertrek- ken. Toeval? „Sommige eisen gingen ver”, stelt OZ-coach Roger van Gent.

Het Nederlands hockeyteam bereidt zich voor op het Europees kampioenschap dat over ruim drie weken in Amstelveen begint. De sfeer binnen de spelersgroep is goed, zegt eerstejaars bondscoach Michel van den Heuvel. Maar betrokkenen weten dat het al een tijdje rommelt: Robert van der Horst, een onmisbare schakel in de Nederlandse defensie, zou het vertrek van collega-international en voormalig teamgenoot Rob Reckers bij Oranje Zwart hebben bespoedigd.

De 24-jarige Van der Horst, in 2005 door de internationale hockeyfederatie uitgeroepen tot Talent van het Jaar, besloot begin juni op te stappen bij Oranje Zwart. Hij tekende voor drie jaar bij concurrent Rotterdam. Naar eigen zeggen omdat hij zich na acht seizoenen niet verder kon ontwikkelen bij de ambitieuze hoofdklasseclub uit Eindhoven, waar zijn vader zeven jaar voorzitter was.

„Vooral doordat ik de laatste vier jaar als ervaren kracht veel verantwoordelijkheden toebedeeld kreeg”, zegt Van der Horst. Met als gevolg dat de 121-voudig international zich meer bezighield met het wel en wee van zijn medespelers dan met zijn persoonlijke groei. „Ik had het gevoel dat ik niet vrij kon hockeyen; het werd tijd om op te stappen.”

Hoofdcoach Roger van Gent was verbaasd over die beslissing. Hij was het die Van der Horst acht jaar geleden liet debuteren op het hoogste niveau. Zowel de club als de speler had volgens Van Gent de intentie om het contract tot 2012 te verlengen. „Het bestuur zat al met Robert om de tafel.” Van der Horst wilde blijven, maar eiste wisselgeld. Hij legde bij het bestuur een lijst met wensen neer, aldus Van Gent. Die eisen hadden onder meer te maken met de teamsamenstelling, erkent de hoofdcoach.

„Ik ga niet op de precieze inhoud in. Maar sommige eisen gingen ver. Maar aangezien Robert een kind van de club is, waren wij bereid om ver te gaan.” Toen het bestuur en de begeleiding aan de belangrijkste voorwaarden hadden voldaan, liet Van der Horst echter weten alsnog te vertrekken. „Dat is een keuze waar ik niets van begrijp”, reageert Van Gent.

Rob van der Horst, vader én zaakwaarnemer van de verdediger, schetst een heel ander beeld. „Robert is gewoon gevraagd om mee te praten over de selectie van volgend seizoen. Hij heeft toen zijn twijfels uitgesproken, maar die zijn waarschijnlijk niet helemaal goed doorgekomen. De begeleiding had niet verwacht dat Robert zou vertrekken.”

Twee dagen na het afscheid van Van der Horst werd bekend dat ook Rob Reckers (27) opstapte. De club verloor daarmee een tweede boegbeeld. Reckers speelde 22 jaar bij de club uit Eindhoven en sinds twaalf seizoenen in de hoofdmacht. Toeval dat de twee internationals op min of meer hetzelfde moment vertrokken? Of speelden Van der Horst en Reckers onder één hoedje? Van Gent reageert fel op die laatste vraag: „Nee, dat zeker niet. Eerder het tegenovergestelde is waar.”

De coach wil niet uitleggen wat hij daar precies mee bedoelt, maar zijn woorden duiden erop dat Van der Horst het vertrek van Reckers eiste. Reden: ondanks zijn lange staat van dienst presteert de 181-voudig international zeer wisselvallig. Het afgelopen seizoen scoorde de tot middenvelder omgeschoolde spits slechts zes keer. Reckers zou, kortom, niet meer hebben voldaan aan de kwaliteitseisen van zijn ploeggenoot – een conclusie die vader en zaakwaarnemer Rob van der Horst resoluut van tafel veegt.

Van Gent ontkent echter niet dat Van der Horst aandrong op het vertrek van Reckers. „Maar daar laat ik me niet over uit”, zegt de coach op diplomatieke toon.

Van der Horst had nog een doorlopend contract bij Oranje Zwart. De club wilde hem daaraan houden, Rotterdam moest dus een afkoopsom betalen. „Robert probeerde daar onderuit te komen”, zegt Tanno Pieters van de Stichting Tophockey van Oranje Zwart. Inmiddels zijn beide clubs tot een vergelijk gekomen. „Rotterdam is tevreden en dat zijn wij ook”, zegt Pieters. „De rust is teruggekeerd, we kunnen weer gaan hockeyen.”

Ook binnen de Nederlandse selectie heerst rust, aldus bondscoach Van den Heuvel. Om te voorkomen dat transferperikelen de eenheid verstoren, heeft de oud-coach van onder meer Oranje Zwart bij de start van de EK-voorbereidingen zijn spelers een boodschap meegegeven. Ze moeten voortaan „duidelijk en open met elkaar communiceren” over het hoe en waarom van een eventueel vertrek naar een andere club. „Alles is besproken, ook de overstap van Van der Horst.”

Reckers heeft inmiddels onderdak gevonden bij een andere concurrent van Oranje Zwart: Amsterdam.

    • Shari Kiljan